Γράφει η Μαρία Γιαμπουλάκη
Τα προγράμματα τροποποίησης καιρού είναι μια επιστημονική διαδικασία κατά την οποία τεχνητά μέσα, όπως η σπορά νεφών με χημικά, χρησιμοποιούνται για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Στόχος είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων, η μείωση της ξηρασίας ή η αποτροπή ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το χαλάζι.
Πρόγραμμα τροποποίησης καιρού εφαρμόζεται αρκετά χρόνια στην κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας που εφαρμόζεται σε δύο αγροτικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.200 km2 περίπου. Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών εφαρμογής έγινε με βάση κλιματικά, γεωμορφολογικά και γεωργοασφαλιστικά δεδομένα. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ.
Για τα προγράμματα τροποποίησης καιρού μίλησε στο Θέμα Κρήτης 103,1 ο πρόεδρος της εταιρείας γενικών αεροπορικών εφαρμογών κ. Δημήτρης Σκεπαστιανός, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτά τα προγράμματα. «Το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης μου ζήτησε μία μελέτη, την οποία και εκπονήσαμε. Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης η οποία έδειξε ότι στην Κρήτη ενδείκνυται η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και τη διοργάνωση μία ημερίδας για το εν λόγω θέμα, η Περιφέρεια Κρήτης δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα» σημείωσε ο κ. Σκεπαστιανός.
Ο κ. Σκεπαστιανός όταν ρωτήθηκε αν αυτά τα προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν και στην μείωση των επιπτώσεων από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο όπως στη περίπτωση του Daniel, ανέφερε ότι μπορεί να γίνει σ’ ένα βαθμό διαχείριση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να μειωθεί η σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου.
Ακούστε στο παρακάτω απόσπασμα όσα είπε στο Θέμα Κρήτης 103,1 ο κ. Δημήτρης Σκεπαστιανός