Με ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στην Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών στην περιφέρεια, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι» και ανακοίνωσε ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.
Κ. Μητσοτάκη: Σκοπός μας είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας
«Εξαιρετικά καλοδεχούμενη η ερώτηση που κάνατε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον Νίκο Ανδρουλάκη στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζούμε σε νέα πραγματικότητα, ιδίως στη Μεσόγειο. «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του δανεικά και αγύριστα, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησαν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε πως είναι υποκριτικό να υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να απαξιώσει τον αγροτικό κόσμο. «Όλα αυτά κ. Ανδρουλάκη δεν είναι παρά μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας. Τα διαψεύδει η πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών και πως η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών πέρσι όταν βγήκαν στα μπλόκα. «Τους φώναξα στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Άκουσα 2+1 αιτήματα. Η μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Αν κατάλαβα καλά είπατε να παίρνει το πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία. Ναι, να αγοράζει όσο θέλει. Αυτό είναι η συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο και το προτείνετε με τόσο μεγάλη άνεση όταν ο μηχανισμός του ΕΦΚ έγινε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο αίτημα ικανοποιήθηκε και το δεύτερο αφορούσε το κόστος ενέργειας για το οποίο η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα ΓΑΙΑ. «Αν εσείς τώρα έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 5 ή 3 λεπτά ή τζάμπα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο αίτημα ήταν αποζημίωσης, ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλίας», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έχει κατάβάλει 294 εκατ. σε αγρότες και κτηνοτρόφους. «Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια αν επί άλλων εποχών ο ΕΛΓΑ έκανε καταβολές αποζημιώσεις με αυτή την ταχύτητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα των υδάτων είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τον οργανισμό ύδρευσης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Χρειάζεται συνολική διαχείρισης και για άρδευση και για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν 5 και 10 χρόνια. Δεν είναι απλά. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Έχουμε 4 δις για σημαντικά αρδευτικά έργα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί κολοβά, μισοτελειωμένα», επισήμανε.
«Μας είπατε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγές τι έκαναν; 6,6 δις το 2019. 10,8 δις ευρώ σήμερα. Αυτό σας δίνει εικόνα εγκατάλειψης; Η μισή αλήθεια είναι μερικές φορές χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα. Και κάτι άλλο. Πάμε να δούμε πόσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Από το 2000 έως το 2023 έχουμε 66.000 περισσότερους απασχολούμενους με μεγαλύτερη συμβολή των νέων. Απόδειξη ότι οι επιλογές μας, παρά τις δυσκολίες, γίνονται σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.