Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής, με εντολή του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια προωθείται η επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή του συμβολαίου ώστε να «κλειδώσουν» τα slots παραγωγής των ελληνικών μαχητικών στο εργοστάσιο του Fort Worth, στο Τέξας των ΗΠΑ.
Ο λόγος που γίνεται αυτό έχει να κάνει με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, την ρευστή κατάσταση στα γεωπολιτικά δεδομένα και την επαύριον ανάδειξης του 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ενδεχόμενο αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής έναντι της Τουρκίας είναι κάτι που απασχολεί εντόνως την Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι το 2035.
Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, μετά την αποστολή της υπογεγραμμένης από την ελληνική κυβέρνηση LOA (Επιστολή Αποδοχής) προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αρμόδιο τμήμα τρέχει όλες τις διαδικασίες ώστε να δώσει την εξουσιοδότηση στην κατασκευάστρια εταιρεία να υπογράψει με την Ελλάδα το συμβόλαιο που θα περιγράφει τους αναλυτικούς όρους, με τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και παράδοσης και τον τρόπο – χρόνο αποπληρωμής. Οι όροι είναι δεσμευτικοί και συνεπάγονται το «κλείδωμα» συγκεκριμένων θέσεων στις γραμμές παραγωγής (slots).
Δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για F-35 είναι αυξανόμενη, με χώρες που ήδη διαθέτουν τον τύπο μαχητικών να παραγγέλνουν επιπλέον (π.χ. Ισραήλ) ενώ ολοένα και περισσότερες εκφράζουν ενδιαφέρον, παράλληλα με τη επιπλέον ζήτηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τα slots είναι συγκεκριμένα και προγραμματίζονται με 3 έως 5 χρόνια νωρίτερα.
Η Αθήνα θέλει να προλάβει όλη αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Νοέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί – ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος – στόχος είναι να έχουν «κλειδώσει» όλα στην προμήθεια των F-35 ώστε σε ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της νέας κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, η Ελλάδα να προηγείται τόσο στον τομέα των μαχητικών 5ης γενιάς, δηλαδή των F-35, όσο και των 4,5 γενιάς, δηλαδή των F-16 Viper και Rafale.
Άλλωστε, στην Ε.Ε. αποτελεί κοινό μυστικό η ανησυχία ενδεχόμενης επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εξαγγείλει ότι θα τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία ενώ θα προωθήσει την αναθέρμανση των σχέσεων με τον Βλάντιμιρ Πούτιν προσωπικά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει και στην άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων 5ης γενιάς στην Τουρκία, συνεπώς και την αποδέσμευση των F-35 καθώς και των Patriot. Βάσει των διαδικασιών, ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε την Τουρκία στην παραλαβή των πρώτων F-35 μετά το 2035 οπότε η Ελλάδα υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει την παραλαβή και δεύτερης μοίρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπογράφων είχε βρεθεί για το enikos.gr στο εργοστάσιο παραγωγής των F-35, στο Fort Worth του Τέξας.
O αντιπρόεδρος του προγράμματος των F-35 JR McDonald, μας είχε εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει απλά η 18η χώρα του κλειστού κλαμπ του πλανήτη που θα εντάξει το σύγχρονο μαχητικό στον στόλο της, αλλά θα είναι μια από τις λίγες χώρες – οι μισές από τις 18 – που θα έχει την πιο εξελιγμένη έκδοσή του, δηλαδή την Block4, που βρίσκεται σε εξέλιξη.