Την «απόλυτη ανατροπή» έθεσε ως εκλογικό στόχο ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Huffington Post και την Έμυ Λιβανίου. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας «Πιστεύω πραγματικά ότι μέχρι τις 9 Ιουνίου μπορεί να σοκάρουμε την Ελλάδα». «Η κάλπη είναι άδεια» σημείωσε προσθέτοντας ότι βλέπει ρεύμα προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξήγησε ότι ποντάρει στην προσέλκυση κόσμου που έχει «φύγει» τα τελευταία χρόνια προς την αποχή λόγω απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα:
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει κόσμο από την αποχή, κόσμο ο οποίος είναι απογοητευμένος με την πολιτική και πιστέψει σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, το πιο ανοιχτό κόμμα, το κόμμα χωρίς μηχανισμούς συμφερόντων κτλ. και έρθει και ψηφίσει, γιατί μην ξεχνάτε ότι σε σχέση με το ’19 εμείς χάσαμε 700.000 ψήφους που πήγαν στην αποχή. Και γενικά υπάρχει κόσμος που δεν έχει ψηφίσει εδώ και καιρό, επειδή είναι απογοητευμένος απ’ όλο το πολιτικό σύστημα. Εάν φανεί ότι έχουμε αρχίσει μια διαδικασία επανενεργοποίησης τέτοιου κόσμου, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο εργαλείο, μια τεράστια δύναμη που θα έχουμε, και αέρα στα πανιά μας».
Αιχμές για τον «παλαιό» ΣΥΡΙΖΑ – «Έφταιξε η πολυφωνία κι … ο Τσακαλώτος»
Άφησε πάντως αιχμές για τον «παλαιό» ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν είπε πως είχε ένα μετριοπαθές πρόγραμμα το οποίο «δεν ήταν καθόλου εναντίον της επιχειρηματικότητας, εναντίον της ανάπτυξης» αλλά του «είχε κολλήσει αυτή η ταμπέλα», ωστόσο εκτίμησε πως η πολυφωνία ήταν το στοιχείο που οδήγησε στην ήττα των εκλογών του 2023. «Έφταιξε η πολυφωνία και η σύγχυση που επικρατούσε στο κόμμα μεταξύ πολλών στελεχών πρώτης γραμμής, που έδειχναν μάλιστα και μια αντιπάθεια ο ένας προς τον άλλο» είπε μεταξύ άλλων. Αφήνοντας αιχμές και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε «το να μιλάς για τοπικά νομίσματα ένα, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές δεν είναι κάτι το οποίο συνεισφέρει στην πρόθεση του κόμματος».
Τόνισε πως δεν ήταν καλό δείγμα «ότι πριν από ένα χρόνο δεν γνωρίζαμε ότι θα είχαμε 20% διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Έπρεπε αυτές τις κοινωνικές μεταβολές να τις βλέπαμε τότε».
Επιπλέον, ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε μια θετική καμπάνια, να έχει ένα θετικό μήνυμα, να είχε ανανεωθεί, να είχε βγάλει προοδευτική αριστεία απέναντι στην ψεύτικη αριστεία της Νέας Δημοκρατίας και συγχρόνως να μπορούσε να έδινε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα».
Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, σήμερα το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο: «ανοιχτές αγορές ρυθμισμένες, κοινωνικό κράτος, εργασιακά δικαιώματα, κράτος πρόνοιας, ανθρώπινα δικαιώματα παντού, εγκρατής εξωτερική πολιτική, στιβαρή άμυνα και μεγάλες τομές στο κράτος δικαίου».
Χείρα φιλίας στο… ΠΑΣΟΚ του ‘81
Όσον αφορά τις συνεργασίες επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και τάχθηκε κατά των συνεργασιών σε επίπεδο κορυφής, έτεινε το χέρι πάντως σε κόσμο της βάσης που εξακολουθεί να εμπνέεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Είμαστε στη διάθεσή τους για να ενταχθούν και να συνεισφέρουν σε μια δημοκρατική παράταξη που θα κερδίσει και θ’ αλλάξει τον τόπο» ανέφερε.
«Σταθερότητα στα χαμηλά το πραγματικό αφήγημα Μητσοτάκη»
Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες τον εμπιστεύονται στα θέματα της οικονομίας, λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οργή και απογοήτευση και πως η κυβέρνηση χάνει στο αφήγημα της ασφάλειας, σε συντριπτικά ποσοστά.
Σημείωσε επιπλέον, ως προς το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητα ότι μιλάμε για σταθερότητα σε χαμηλά επίπεδα: «σταθερά χαμηλά στην αγοραστική δύναμη της χώρας, η οποία είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τον πάτο. Στους έμμεσους φόρους, που είναι οι δεύτεροι υψηλότεροι στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία. Στις ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Στον πληθωρισμό των τροφίμων, που θα είναι αυτό το μήνα ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη, στην πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη». «Είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποίησης παντού» πρόσθεσε.
«Ήρθα για να μείνω» – «Είμαι αυθεντικός»
Διεμήνυσε ότι «ήρθε για να μείνει» και πρόσθεσε πως βλέπει ότι μπορεί με την παρουσία του να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν, ανέφερε δε πως αυτό που τον ξεχωρίζει ως διεκδικητή της εξουσίας είναι ότι διαθέτει ενσυναίσθηση, δεν προέρχεται από μηχανισμούς και από «τζάκι» και είναι «αυθεντικός», επομένως είπε θα ήταν λάθος να χαρακτηριστεί «φυτευτός». Άπαντώντας δε σε ερώτηση για τις διάφορες θεωρίες για το ποιος τον έφερε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα που τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον οποίο γνώρισε όπως είπε μέσω του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για το πως ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:
Ο Αλέξης Τσίπρας «με γνώρισε μέσω του τομέα Διαφάνειας, του Μανώλη Καπνισάκη και του Παύλου Πολάκη. Ήμασταν λοιπόν στο Επικρατείας, ήμουν με τους απόδημους σε τιμητική θέση. Κανέναν στόχο να ηγηθώ του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο μάλλον σε λίγους μήνες μετά την ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο. Έχουμε μια μεγάλη εκλογική ήττα, σοκαριστική. Παραιτείται η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Δημιουργείται ένα κενό. Δεν άκουσα πολιτική πρόταση από τους άλλους συνυποψηφίους μου που με έπειθε ότι υπήρχε το μεγάλο προοδευτικό κόμμα που θα έψαχνα στη χώρα μας. Ήταν γενικόλογες εκφράσεις πολιτικής φιλοσοφία με πολύ λίγο περιεχόμενο στην πράξη. Έβαλα τον εαυτό μου μπροστά, παρουσιάστηκα μ’ ένα βίντεο, αυτοβιογραφικά».
«Αριστερά και πίστη έχουν κοινό νήμα την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο»
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε και στην σχέση του με την πίστη και την θρησκεία με αφορμή την διήγηση για την βάπτισή του που έγινε θέμα τις προηγούμενες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι Αριστερά και θρησκεία μπορούν να συμβαδίσουν απόλυτα.
Ερωτηθείς για το αν παρερμηνεύτηκε η αναφορά του για την βάπτιση απάντησε ότι ο λόγος που δόθηκε πολύ μεγάλη δημοσιότητα είναι γιατί «δεν έχουν συνηθίσει έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κτλ. Προσπαθούν να παίξουν με τους όρους του παλιού συστήματος. Ότι πρέπει να είσαι καθώς πρέπει, ότι πρέπει να μιλάς ξύλινα, ότι δεν μπορείς να εμφανίζεις το lifestyle σου».
Ανέφερε ότι πιστεύει «βαθιά» στον Θεό και ακόμα σημείωσε πως «η σχέση μου με τον θεό είναι μια σχέση στην οποία προσπαθώ τις αξίες του χριστιανισμού να τις εφαρμόζω όσο μπορώ στην καθημερινότητά μου» με σεβασμό σε όσους έχουν διαφορετικό δόγμα, διαφορετική πίστη. «Θέλω, είπε «η πολιτεία μας να δείχνει σεβασμό σε όλες τις θρησκείες ισότιμα, και σε όσους δηλώνουν άθεοι, και η πολιτεία να μην έχει αυτό το μπερδεμένο ρόλο εκκλησίας και κράτους». Για το αν αριστερά και πίστη μπορούν να συμβαδίζουν απάντησε «απόλυτα» διότι «το κοινό νήμα είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη στο συνάνθρωπο».
Για Παπανώτα: «Δική μου η απόφαση εξ αρχής»
Όσον αφορά το άλλο ζήτημα των ημερών, τον Δημήτρη Παπανώτα και την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογή του στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών, είπε πως η απόφαση ήταν δική του εξ αρχής, απλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει γιατί επέστρεφε από την Αμερική. Σε κάθε περίπτωση θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο για λόγους αρχές και δεν είχε σχέση η δήλωση της Σοφίας Μπεκατώρου.