Εάν δεν υπήρχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 τότε η ελληνική οικονομία δεν θα είχε μπει στις ράγες για τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, που αναμφίβολα, επιδεικνύει σήμερα, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.
Διττής κατεύθυνσης μάλλον το μήνυμα που αφορούσε τόσο στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Ν.Δ ( έκπληξη, είπε θα ήταν να μην πήγαιναν καλά τα μεγέθη της ελληνικής Οικονομίας), όσο – πιθανώς και κυρίως- στον διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ποικιλοτρόπως έχει αμφισβητήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , τραβώντας παράλληλα και “κόκκινη” γραμμή από τα πεπραγμένα της.
Δεν ήταν η μόνη αιχμή στον Στέφανο Κασσελάκη: “Η πολιτική έχει απαξιωθεί. Δεν είναι μόνον το TikTok πολιτική” είπε μιλώντας για τους στόχους του Ινστιτούτου που ιδρύει.
Παρεμπιπτόντως, ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και την ανάγκη η Κεντροαριστερά να ανασχέσει τον κίνδυνο της ανόδου του ακροδεξιού λαικισμού, μίλησε για ευθύνη κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς να κατονομάσει καν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ονομαστικά αναφέρθηκε μια μόνον φορά, όταν δήλωσε πως δεν έχει αποχωρήσει από την πολιτική, παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα την υπηρετήσει πλέον “από την πρώτη γραμμή”.
Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσιπρας είπε για;
Ευρωεκλογές
Έχουμε σε όλη την ΕΕ μια επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.
Σε πολλές περιπτώσεις, το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό:
1. Εδω και μια 15ετία η ΕΕ περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που γεννούν τον φόβο και οδηγούν σε απλουστευτικές βεβαιότητες.
2. Η υποχώρηση της πολιτικής. Η Αριστερά πρέπει να επαναπατρίσει την έννοια της Ασφάλειας, δεν θα τη χαρίσουμε στην δεξιά την Ασφάλεια, με την ευρύτερή της έννοια, οικονομική, υγεία, στέγη, κλιματική ασφάλεια αλλά και τη γεωπολιτική ασφάλεια. .
Πρέπει το πολιτικό σύστημα να ισορροπήσει. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση στις εκλογές.
Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα δρόμου και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει κυρίως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εάν το ποσοστό που καταγράψει είναι πολύ χαμηλό, ανεξαρτήτως του ποσοστού των άλλων κομμάτων.
Οικονομία
Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, αναμφίβολα έχουμε θετικά μεγέθη. Οι προϋποθέσεις όμως είχαν τεθεί το 2015-2019.
Η ανησυχία μου αφορά τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης. Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Φαίνεται ότι η ακρίβεια – που δεν είναι εισαγόμενη- δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μέσα νοικοκυριά.
Διαρκώς ο δεικτης του ΑΕΠ αποκλίνει διαρκώς από τον μέσο όρο της ΕΕ. Εθνικής σημασίας ζήτημα το αν ο στόχος είναι να γίνουμε Ευρώπη ή μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Φαίνεται ότι χάνουμε το στοίχημα της σύγκλισης με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Μια κρίσιμη έννοια είναι η αυτονομία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και δεν διασφαλίζεται όταν εντάσσεται σε σχεδιασμούς τρίτων, π.χ των ΗΠΑ.
Έχουμε δυο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Δεν έχω δει καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση των διπλωματικών πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίζουν τους ευρωπαικούς στόχους. Πιο δραστήρια παρέμβαση σε κρίσεις πιο κοντά της ΕΕ, όπως στην Κύπρο, στα Δυτικά Βαλκάνια.
Έχει έλλειμμα στρατηγικής αυτονομίας. Ασφαλώς πρέπει να μας απασχολεί η αποτρεπτική ικανότητα της ΕΕ. Η Άμυνα είναι η μια πρόκληση και μια ακόμη είναι και η γήρανση του πληθυσμού της.
Τραμπ
Η ΕΕ θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τις δικές της εξελίξεις και όχι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τυχόν επικράτηση του Τραμπ, δε νομίζω ότι θα έχουμε δραματικές διαφορές στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Μεγαλύτερη απειλή θα είναι η επικράτηση σε λίγα χρόνια της Λεπέν, στην Γαλλία. Αρνητική θα είναι για τις ΗΠΑ αν εκλεγεί.
Δεν εύχομαι φυσικά να εκλεγεί αλλά είναι στο χέρι της ΕΕ και στο χέρι μας το πώς θα τον διαχειριστεί.
Τουρκία
Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική. Τη δική μας ψάχνουμε να βρούμε. Διάγουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης της έντασης που αξιοποιεί η Τουρκία για τις δικές της σχέσεις.
Σε σχέση με τις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι δεν έχει ισότιμη σχέση με την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί την αποκλιμάκωση για να παίρνει ό,τι θέλει από τις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ.
Θέλουμε να αναβάλουμε ή να επισπεύσουμε λύσεις; Δεν είναι σαφές. Ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν σε μεγάλη ένταση με την Τουρκία μας κατηγορούσε για “εθνική εξαίρεση” και όταν κάλμαραν οι σχέσεις , λέει πάμε να βρούμε λύσεις , ακόμη και με υποχωρήσεις.
Χάνουμε κρίσιμο χρονο. Θα έπρεπε να συνδέσουμε την προοπτική της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής Ένωσης. Φοβάμαι ότι δεν το βλέπω.
Σόιμπλε
Με εκπλήσσει που είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Έριξε όλο το πολιτικό βάρος στην Ελλάδα γιατί ήταν αποδεκτό. Έριξε όμως τόσο βάρος που δεν μπορούσε μετά να μετακινηθεί.
Είχε το θάρρος όμως, να πει κάποια πράγματα με το όνομά τους. Η αντίστιξη όσων έλεγε ο ίδιος με αυτά που οι εγχώριοι υποστηρικτές του μου καταλόγιζαν: Με κατηγορούσαν για την κωλοτούμπα ενώ ο ίδιος είπε την αλήθεια: Του είπα θα παραμείνω στην ΕΕ- Θα πολεμήσω την λιτότητα.
Η Ελλάδα πέτυχε και να παραμείνει στην ΕΕ και να βγει στις αγορές και να εξασφαλίσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά ήρθαν στο τραπέζι αργότερα
Τα σχέδιά του
Δεν ήταν εύκολη απόφαση της παραίτησής μου. Παραιτήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι και από την πολιτική. Παραμένω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει απαξίωση της Πολιτικής. Δεν είναι μόνο το τικ τοκ πολιτική. Δεν διεκδικώ κάτι παραπάνω αλλά τον ρόλο παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και σε Διεθνές επίπεδο.
θεωρώ ότι συνεχίζω να πρεσβεύω και να υπηρετώ αξίες αυτές με έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο και μου έδωσαν την δυνατότητα να κάνω σημαντικά πράγματα για τη χώρα και για τις ιδέες μου. Να παλεύω για μια δικαιότερη κοινωνία περισσότερη δικαιοσύνη για λιγότερη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για ειρήνη για την βιώσιμη ανάπτυξη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον.
Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό θα συνεχίζω να προσπαθώ από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή, αλλά από τη γραμμή της παραγωγής ιδεών και πολιτικής.