Τη διατήρηση και για το 2025 του φορολογικού κινήτρου για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ακινήτων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για τη νέα φορολογική πολιτική στα ακίνητα. Το ζήτημα τέθηκε από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Κώτσηρα, που δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το αίτημα.
Η πρόταση αφορά την επέκταση της ισχύουσας διάταξης που προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος για δαπάνες ανακαίνισης ύψους έως 16.000 ευρώ – μέτρο που έληξε στο τέλος του 2024. Όσοι πρόλαβαν να κάνουν τέτοιες δαπάνες πέρυσι και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα δουν έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ κάθε χρόνο, από φέτος έως και το 2029.
Το μέτρο που λήγει και γιατί πρέπει να συνεχιστεί
Η ισχύς των διατάξεων τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για ρύθμιση του άρθρου 13 του Ν. 5000/2022, η οποία προσέφερε αρχικά έκπτωση 40% των δαπανών ανακαίνισης, για να φτάσει στο τέλος του 2023 στο 100% για ποσά έως 16.000 ευρώ. Η έκπτωση κατανέμεται σε πέντε έτη και αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου 2024, βάζοντας αυστηρούς όρους για τη μείωση φόρου: δεν μεταφέρεται σε επόμενες χρήσεις, δεν συμψηφίζεται, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης. Επιπλέον, οι δαπάνες πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά και να συνοδεύονται από παραστατικά.
Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται
Οι εργασίες που αναγνωρίζονται διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
- Α. Δαπάνες υπηρεσιών (ενεργειακές, λειτουργικές, αισθητικές):
- • Θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση θέρμανσης/ψύξης, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας.
- • Αντικατάσταση υδραυλικών/ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επισκευές στέγης, ανελκυστήρες, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, χρωματισμοί.
- Β. Δαπάνες αγοράς υλικών:
- • Υλικά θερμομόνωσης, κουφώματα, εξοπλισμός για ΑΠΕ, υλικά υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Το ανώτατο όριο δαπάνης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 16.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση, το ποσό για αγαθά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1/3 του ποσού που καταβάλλεται για υπηρεσίες. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ή επικαρπίας, το όριο της έκπτωσης προσαρμόζεται ανάλογα με το ποσοστό κυριότητας.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να παραταθεί το μέτρο και για το 2025, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα λίγα πραγματικά κίνητρα που ενεργοποίησαν έργα αναβάθμισης παλαιών κατοικιών, χωρίς επιδότηση, αλλά με σαφές όφελος για τους φορολογούμενους.
Επτά μέτρα για στήριξης ιδιοκτητών, ενοικιαστών και επενδυτών
Στο υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδία καταθέτει σειρά προτάσεων που στοχεύουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, αλλά και στην ανακούφιση των ιδιοκτητών:
- 1. Φορολογική εξομοίωση των μισθωμάτων με τις άλλες κλίμακες φυσικών προσώπων.
- 2. Τριετής φοροαπαλλαγή για κενές κατοικίες, με μείωση της απαίτησης για 3ετή μίσθωση και ελάφρυνση των όρων.
- 3. Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή.
- 4. Επέκταση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ στις «κληρονομικές συμβάσεις» και κατάργηση φόρου διανομής μεταξύ συγγενών β’ βαθμού.
- 5. Οριστική απαλλαγή των διατηρητέων από ΕΝΦΙΑ και φορολογικές ελαφρύνσεις για αποκαταστάσεις.
- 6. Αναβολή φορολόγησης αποζημιώσεων χρήσης όταν αυτές δεν έχουν εισπραχθεί.
- 7. Αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων από κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.
Πηγή: protothema.gr