ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Κυριακή, 22/06/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Ελλάδα»Financial Times: Οι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν για το ελληνικό ελαιόλαδο

    Financial Times: Οι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν για το ελληνικό ελαιόλαδο

    29/12/2023, 6:35 μμ4 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Tις προκλήσεις από την αλματώδη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου για τους παραγωγούς στη χώρα μας, αλλά και τις ευκαιρίες που αυτή κρύβει παρουσιάζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

    Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο ελαιόλαδο, που αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής ζωής από την αρχαιότητα, είναι εμφανής σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, όπου την τελευταία διετία έχουν περιοριστεί οι σοδειές, ενώ στη Ρόδο οι αγρότες επλήγησαν το καλοκαίρι από την καταστροφή περίπου 50.000 ελαιόδεντρων από τις δασικές πυρκαγιές.

    Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτούν οι τιμές του χύμα ελαιόλαδου, του «υγρού χρυσού», όπως το περιγράφει ο Όμηρος, και να διπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο στα περίπου 9.000 ευρώ ανά τόνο.


    Η αύξηση αυτή συμπαρέσυρε προς τα πάνω τόσο τις τιμές λιανικής όσο και τις κλοπές ελαιών και ελαιόλαδου καθώς και τα περιστατικά νόθευσης με φθηνότερα προϊόντα.

    Τα ελαιόδεντρα έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική μυθολογία και ιστορία με τη θεά Αθηνά να επικρατεί στη μάχη με τον Ποσειδώνα για την ονοματοδοσία της πόλεως των Αθηνών προσφέροντας ένα ελαιόδεντρο στην Ακρόπολη, έναντι της πηγής αλμυρού νερού που πρόσφερε ο θεός της θάλασσας.

    Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, ωστόσο, διαταράσσει το εμπόριο της ελιάς στην Ελλάδα. Ο 78χρονος ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Μεσσήνη, Παναγιώτης Μητσέας, είπε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ότι για πρώτη φορά αφότου έστησε την επιχείρησή του, του έκλεψαν εκατό λίτρα ελαιόλαδο αξίας εκατοντάδων ευρώ.


    Ορισμένοι αγρότες τοποθέτησαν συσκευές GPS σε πλαστικές ελιές για να παρακολουθούν κλοπές της σοδειάς τους, ενώ σούπερ μάρκετ -όπως και στην Ισπανία – βάζουν αντικλεπτικά συστήματα σε φιάλες και δοχεία ελαιόλαδου, λες και είναι μπουκάλια ουίσκι ή ακριβού κρασιού. Κι από εκεί που μέχρι πέρυσι οι Αρχές δεν τηρούσαν ξεχωριστά αρχεία για τις σπάνιες κλοπές ελαιόλαδου, τώρα καταγράφονται τρία με τέσσερα κρούσματα εβδομαδιαίως, σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας

    Κρίση και ευκαιρίες
    Αλλά η κρίση αυτή της αύξησης της τιμής του λαδιού λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει και μια θετική πλευρά για την Ελλάδα με την αύξηση της αξίας του ελαιόλαδου να ωθεί επιχειρηματίες να το διαθέτουν στις ξένες αγορές ως προϊόν πολυτελείας, αντί να αφήνουν γνωστότερες ισπανικές και ιταλικές μάρκες να επωφελούνται από τις αγορές μεγάλων ποσοτήτων του υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου.


    Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και παραδοσιακά πουλάει χύμα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες το εμφιαλώνουν και το πωλούν στους καταναλωτές ανά την υφήλιο. Και στο εσωτερικό, οι Έλληνες αποκτούν μέσω μιας αφορολόγητης, άτυπης αγοράς αξίας μισού δις. ευρώ τη μεγαλύτερη ποσότητα του δικού τους οικιακού ελαιολάδου, που υποβάλλεται συνήθως σε περιορισμένο ποιοτικό έλεγχο και διατίθεται σε φιάλες χωρίς ετικέτα, τενεκέδες ή πλαστικά δοχεία από συγγενείς ή φίλους που διαθέτουν κάποιον ελαιώνα. Τέτοιες πωλήσεις αποτελούν πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

    Όπως ανέφερε στους FT ο Εμμανουήλ Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, ορισμένες ποσότητες ελαιολάδου νοθεύτηκαν με άλλα προϊόντα – πρόβλημα που πιθανώς θα επιδεινωθεί καθώς αυξάνονται οι τιμές – και περισσότερα από τα δύο τρίτα του τυχαίου δείγματος ελαιόλαδου δεν πληρούν τα ελληνικά πρότυπα ποιότητας.

    Πώς εκμεταλλεύονται σε Ισπανία και Ιταλία το ελληνικό ελαιόλαδο
    Ωστόσο, περίπου το 82% των 300.000 τόνων που παράγονται κατά μέσο όρο ετησίως στην Ελλάδα, είναι υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται όχι για επώνυμες ελληνικές εξαγωγές, αλλά από Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς, προκειμένου να δώσουν γεύση στο δικό τους λάδι, σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονόμου, γενικό διευθυντής του Sevitel, ενός ομίλου εταιρειών ελαιόλαδου, που εδρεύει στην Αθήνα.

    «Ας μην κατηγορούμε τους “κακούς” Ισπανούς και Ιταλούς, αλλά τη δική μας αδυναμία να προσθέσουμε αξία στο ελληνικό ελαιόλαδο και να το πουλήσουμε», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

    Οι αναξιοποίητες εμπορικές δυνατότητες του ελληνικού ελαιόλαδου
    Ο Γιάννης Βαρδής, δικηγόρος ακινήτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είναι μεταξύ εκείνων που παρατήρησαν τις αναξιοποίητες εμπορικές δυνατότητες του ελληνικού ελαιόλαδου, λόγος για τον οποίο άρχισε να το εισάγει στις ΗΠΑ.

    «Ήθελα να δώσω στο ελληνικό ελαιόλαδο την αξία που του αναλογεί, επειδή είδα με ποιο τρόπο άλλοι εκμεταλλεύονταν αυτό το μοναδικό προϊόν», είπε.

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοΈλι Γκούλντινγκ: «Η μουσική βιομηχανία έγινε ασφαλέστερη μετά το #MeToo. Δεν ήμουν μόνη»
    επομενο Γιατί αισθάνεστε πιο κουρασμένοι στις γιορτές αν και κοιμηθήκατε για ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς

    σχετικα νεα

    Το στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

    22/06/2025, 3:30 μμ

    Κλιμακώνει την απεργία η ΠΕΝΕΝ: Νέα 24ωρη κινητοποίηση

    22/06/2025, 3:00 μμ

    Veto σε ρυθμίσεις που καταργούν τις ανταλλαγές σπόρων μεταξύ γεωργών, ζητούν από τον Τσιάρα

    22/06/2025, 2:00 μμ

    Πικρή δικαίωση για τις προειδοποιήσεις «διοικητικών αστοχιών» στα βοσκοτόπια που έγιναν δικογραφίες!

    22/06/2025, 1:15 μμ

    Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ – Κ. Μητσοτάκης: «Προέχει η αυτοσυγκράτηση και η επανεκκίνηση των συζητήσεων»

    22/06/2025, 1:00 μμ

    Σοκ στη Λαμία: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος – Βαριά τραυματισμένη η σύζυγός του

    22/06/2025, 10:15 πμ
    Ροη ειδησεων

    Το στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

    22/06/2025, 3:30 μμ

    Κλιμακώνει την απεργία η ΠΕΝΕΝ: Νέα 24ωρη κινητοποίηση

    22/06/2025, 3:00 μμ

    Πιερρακάκης: Η ΕΤΕπ είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ κρίσιμος εταίρος για την ανάπτυξη της χώρας

    22/06/2025, 2:30 μμ

    Veto σε ρυθμίσεις που καταργούν τις ανταλλαγές σπόρων μεταξύ γεωργών, ζητούν από τον Τσιάρα

    22/06/2025, 2:00 μμ

    Οι άμυνες της ελληνικής οικονομίας έναντι των γεωπολιτικών αναταράξεων

    22/06/2025, 1:30 μμ

    Πικρή δικαίωση για τις προειδοποιήσεις «διοικητικών αστοχιών» στα βοσκοτόπια που έγιναν δικογραφίες!

    22/06/2025, 1:15 μμ

    Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ – Κ. Μητσοτάκης: «Προέχει η αυτοσυγκράτηση και η επανεκκίνηση των συζητήσεων»

    22/06/2025, 1:00 μμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.