Την προκαταρκτική της εκτίμηση για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο επιβεβαίωσε η Eurostat στην τελική μέτρηση.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2,5% ετησίως τον περασμένο μήνα, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Παρομοίως, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως από το 2,9% του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας επίσης την προκαταρκτική εκτίμηση.
Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διατηρήθηκε επίσης στο 2,7% ετησίως στην ευρωζώνη. Ωστόσο, στη σύγκριση Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου ο δομικός πληθωρισμός έδειξε ελαφρώς μικρότερη αύξηση κατά 0,9%, έναντι του 1% μηνιαίως που είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Δανία (1,4%), την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Φινλανδία (όλες 1,7%) ενώ τα υψηλότερα εντοπίστηκαν σε Ουγγαρία (5,7%), Ρουμανία (5,3%) και Κροατία (5%).
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε οκτώ κράτη – μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκαπέντε.
Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,77%), ενώ ακολούθησαν η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά (+0,45%), η ενέργεια (+0,18%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12%.).
Πηγή: capital.gr