Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στο ψωμί δεν αποκλείεται να βρεθούν οι καταναλωτές τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής σχετικά με το αν θα πρέπει να πουλήσουν ακριβότερα το προϊόν τους, δεδομένου και του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος.
Φόβοι για ανατιμήσεις στο ψωμί
«Οι αλευροβιομηχανίες μάς έχουν αποστείλει ήδη αυξημένους τιμοκαταλόγους στην πρώτη ύλη κατά 0,04-0,05 ευρώ το κιλό. Το 70άρι μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φούρνοι, το αγοράζαμε πριν λίγα χρόνια 0,35 – 0,37 ευρώ το κλό και τώρα το παίρνουμε 0,48 – 0,49 ευρώ το κιλό. Με τις αυξήσεις που μας έχουν ανακοινωθεί το κόστος θα ανέβει στα 0,52 – 0,53 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί πάνω από 120%. Αν σκεφτείτε ότι πληρώναμε 0,08 ευρώ την κιλοβατώρα και τώρα έχει φτάσει στα 0,19 ευρώ για τα αρτοποιεία, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει πενταπλασιαστεί», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.
Η τιμή της φραντζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 ευρώ στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό.
Πηγή: newsbomb.gr