Τέλος στον ορισμό δικασίμων ανακοπών πλειστηριασμών που προσδιορίζονται ακόμα και για το 2036, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στοχοθετώντας τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει ως στόχο να εκκαθαριστούν οι ανακοπές (αιτήσεις διακοπών πλειστηριασμών) ενός 3 ετών. Κι αυτό γιατί είναι πασιφανές ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των ανακοπών κατά της εκτέλεσης, συχνά αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Ειδικότερα, οι σχετικές ανακοπές που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία προκαλούν υπερφόρτωση των πινακίων, με αποτέλεσμα ο χρόνος συζήτησης των ανακοπών που κατατίθενται σήμερα να προσδιορίζεται -ειδικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών- ακόμη και το μακρινό 2036 (!).
Μετά τους πλειστηριασμούς
Το πρόβλημα είναι ότι οι ανακοπές, δηλαδή η προσπάθεια να διακοπεί ένας πλειστηριασμός, προσδιορίζονται για μετά τους πλειστηριασμούς!
Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές γεγονός, αναγκαστικά ο διάδικος καταθέτει αίτηση προτίμησης και με αυτόν τον τρόπο το ένδικο βοήθημα εκδικάζεται σε ημερομηνία προ του πλειστηριασμού, λόγω του επείγοντος. Ωστόσο, η αρχική δικάσιμος παραμένει εγγεγραμμένη στα πινάκια και για τεχνικούς λόγους δεν αφαιρείται από αυτά, παρότι η ανακοπή έχει εν τω μεταξύ συζητηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πινάκια να φαίνονται γεμάτα με προσδιορισμένες ανακοπές, οι οποίες ωστόσο, κατόπιν αίτησης προτίμησης, έχουν ήδη εκδικαστεί, εντούτοις η συζήτηση νέων ανακοπών να προσδιορίζεται πολύ καιρό μετά την κατάθεσή τους. Στην ουσία πρόκειται για “πλασματική” υπερφόρτωση των πινακίων, όχι πραγματική.
Έτσι δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επαναπροσδιορισμού ανακοπών, κατά το παράδειγμα του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Ν.3869/2010). Η κατασκευή και λειτουργία της πλατφόρμας έχει στόχο την εκκαθάριση των πινακίων των πρωτοδικείων, μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερομένους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης των εκκρεμών ανακοπών και ταυτόχρονα την επίσπευση της συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων επί των υποθέσεων αυτών.
Ενημέρωση
Πάντως με παρέμβαση των δικηγόρων (Συντονιστική) θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες επιμέρους αλλαγή στις διατάξεις ώστε να μη χάνουν τις νέες δικασίμους που προσδιορίζονται οι διάδικοι. Συγκεκριμένα στη συνάντηση της Συντονιστικής των Δικηγόρων με τον υπουργό Δικαιοσύνης συμφωνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει αυτοματοποιημένη και εξατομικευμένη πληροφόρηση των διαδίκων για τον επαναπροσδιορισμό των ανακοπών πλειστηριασμών μέσω της πλατφόρμας που δημιουργείται. Ουσιαστικά ο διάδικος θα ενημερώνεται όταν η δίκη του μετατίθεται από π.χ το 2030 όπου προσδιορίζονται σήμερα υποθέσεις, εγγύτερα και δε θα χάνει τα δικαιώματά του.
3 χρόνια
Μια ανακοπή που τυχόν δεν θα υποβληθεί εκ νέου στην πλατφόρμα, θα θεωρείται ότι δεν έχει ασκηθεί καν και θα διαγράφεται από τα πινάκια. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαφρυνθούν τα πινάκια που είναι γεμάτα κυρίως με ανακοπές μετά τον πλειστηριασμό, οι οποίες όμως πρακτικά εκδικάζονται πριν από αυτόν λόγω του επείγοντος, όπως αναφέρθηκε. Υπολογίζεται ότι μόνο το 1/3 των υποθέσεων που είναι εγγεγραμμένες στα πινάκια είναι εκκρεμείς, συνεπώς για αυτές θα υποβληθεί αίτηση επαναπροσδιορισμού. Τέλος, ρητά ορίζεται ότι η έκδοση της απόφασης θα γίνεται το αργότερο εντός 2 μηνών από τη συζήτηση της αίτησης επαναπροσδιορισμού, ενώ όλες οι υποθέσεις ανακοπών που θα επαναπροσδιοριστούν αναμένεται να έχουν εκδικαστεί το αργότερο εντός 3 ετών από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας.
Πηγή: capital.gr