Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα και την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωποι από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και από τα υπουργεία, ενώ παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα από 3 επιστήμονες, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο και την ηφαιστειολόγο Εύη Νομικού.
Μητσοτάκης: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεθοδική δουλειά των Ελληνων επιστημόνων για όσα έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στη Σαντορίνη.
«Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειά δεκαετιών» είπε. «Εχουμε τρία φαινόμενα, τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως «κάναμε μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα. Κλείνω με την παρότρυνση για τους νησιώτες μας, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή».
Κικίλιας: Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάρια μας
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Λέκκας: Μεγάλος ο κατολισθητικός κίνδυνος στη Σαντορίνη
Ο Ευθύμης Λέκκας από την πλευρά του μίλησε για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί.
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.
Παπαζάχος: Οι δονήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα
«Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας.
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς γιατί η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και άρα πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.
Νομικού: Συστήνω ψυχραιμία
Ψυχραιμία, συνέστησε η ηφαιστειολόγος Έυη Νομικού μιλώντας ζωντανά από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που ΟΛΑ εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856».