ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Σάββατο, 05/07/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Ελλάδα»Ενιαίο μητρώο για την καταπολέμηση της διαφθοράς δημιουργεί η κυβέρνηση

    Ενιαίο μητρώο για την καταπολέμηση της διαφθοράς δημιουργεί η κυβέρνηση

    05/07/2025, 1:01 μμ5 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και, τελικά, τη δημιουργία ενός ειδικού ψηφιακού μητρώου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα στους επόμενους μήνες να θωρακίσει την πολιτεία απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

    Το ψηφιακό μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, θα ενισχύσει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και αυτό, καθώς το συγκεκριμένο εργαλείο:

    – Θα παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις. Από τα πρώτα στάδια της διερεύνησης έως την έκδοση των τελικών δικαστικών αποφάσεων.

    – Θα διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση και την ψηφιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών.

    “Ένα πάγιο πρόβλημα της πολιτείας είναι η έλλειψη στοιχείων για το πού βρίσκεται μια υπόθεση που ελέγχεται. Λόγω των πολλών φορέων που παρεμβάλλονται χάνεται η παρακολούθηση της υπόθεσης. Στόχος μας δεν είναι μόνο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αλλά και να γνωρίζουμε κάθε βήμα. Πότε ολοκληρώνεται ένας έλεγχος. Με το ψηφιακό μητρώο θα αποδώσουμε την πλήρη εικόνα”, τονίζουν στο Capital.gr κυβερνητικά στελέχη.

    Η λειτουργία

    Με βάση τους σχεδιασμούς που σχετίζονται με το ψηφιακό μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς, οι υποθέσεις θα ταξινομούνται στο περιβάλλον μιας προδιαγεγραμμένης λίστας αδικημάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Το μητρώο θα στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής. Τα στοιχεία κάθε υπόθεσης θα καταχωρούνται ανωνυμοποιημένα, ώστε να μην παραβιάζονται το τεκμήριο αθωότητας, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς και η μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας, ενώ πρόσβαση στο μητρώο θα έχουν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι φορείς που σχετίζονται με τη διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς.

    Στο μητρώο, που θα έχει τη μορφή ψηφιακής πλατφόρμας, θα εισέρχονται εξουσιοδοτημένοι και διαπιστευμένοι υπάλληλοι των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών και θα καταγράφουν τις υπό διερεύνηση υποθέσεις διαφθοράς, με έναν μοναδικό σειριακό αριθμό. Ο συγκεκριμένος αριθμός:

    – Θα ακολουθεί την υπόθεση από την έναρξη διερεύνησης μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

    – Θα κινητοποιεί τον υπάλληλο της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας σε κάθε στάδιο επεξεργασίας ή εκδίκασης της υπόθεσης να τροφοδοτεί την πλατφόρμα με τα ζητούμενα δεδομένα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το Capital.gr στη διάθεσή του, την κεντρική διαχείριση του μητρώου θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα επιφορτιστεί, επίσης, με τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης με βάση τη λειτουργία του. Τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα την αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει επάνω του και την τεχνική υποστήριξη του όλου έργου.

    Κρίσιμο εργαλείο

    Όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της κυβέρνησης, η δημιουργία ενός ψηφιακού μητρώου παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

    Όπως εξηγούν, η ψηφιακή καταγραφή υποθέσεων διαφθοράς επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε δεδομένα, διευκολύνοντας τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, ενώ η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης της διαφθοράς ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών για την καταπολέμησή της. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα σύστημα που θα διαλειτουργεί με τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις φάσεις μιας υπόθεσης, καλύπτοντας τη σύσταση στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου προς την Ελλάδα. “Να συνεχίσει”, δηλαδή, “τις προσπάθειες για τη δημιουργία αξιόπιστου ιστορικού επιδόσεων όσον αφορά τις διώξεις και τις τελεσίδικες αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο”.

    Όπως πληροφορείται το Capital.gr, με την υλοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης (το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και να ανατεθεί εντός του 2026) θα υπάρχει η δυνατότητα άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων για:

    – Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των διερευνόμενων υποθέσεων διαφθοράς.

    – Το χρονοδιάγραμμα χειρισμού τους κατά την προδικαστική, ανακριτική και ακροαματική διαδικασία.

    – Την έκβαση των υποθέσεων.

    – Τη διαβάθμιση και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων ανά είδος και κατηγορία αδικήματος με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου ρεαλιστικής απεικόνισης της αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς από το κράτος. “Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνο πολύτιμα συμπεράσματα, αλλά και εικόνα για τυχόν κενά και ελλείψεις στο πεδίο, που χρήζουν βελτιωτικών πρωτοβουλιών”, σχολιάζουν στελέχη.

    Το μέτωπο

    Στους πολιτικούς-επικοινωνιακούς κυματισμούς που δημιουργεί καταμεσής του θέρους εντός και εκτός Βουλής η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κινείται, εσχάτως, η κυβερνητική έδρα. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνονται στη διαχείριση της επόμενης ημέρας ενός μετώπου που προκαλεί τριγμούς, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το… γαλάζιο οικοσύστημα επιχειρούσε να μπολιάσει (μετά τις χαμηλές πτήσεις στην ευρωκάλπη του 2024) το πρόσημο της κυριαρχίας μπροστά σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, κατακτώντας το ψυχολογικό όριο του 30% στις δημοσκοπήσεις. Πλέον και υπό το βάρος των συνεχόμενων αποκαλύψεων, αλλά και των σφοδρών πυρών από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, η Ηρώδου Αττικού 19 ορίζει τις γραμμές άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό:

    – Ποντάρει στη διεκδίκηση όσων αγροτικών επιδοτήσεων έχουν καταβληθεί παράνομα, μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή της οικονομικής αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    – Φέρνει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη διάταξη για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    – Συνεχίζει να κινείται σε ένα περιβάλλον αυτοκριτικής, το οποίο συνοδεύεται από τα σήματα που σχετίζονται με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για κινήσεις που θα σπάσουν το απόστημα γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

    Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι μιας, αν μη τι άλλο, δύσβατης διαδρομής που σχετίζεται με την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το έτερο κομμάτι, που είναι ίσως περισσότερο μείζον και πιεστικό, σχετίζεται με το ποινικό σκέλος. Εκεί που οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως εξακολουθητικά σημειώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. “Οι αποφάσεις για τη στάση μας στη Βουλή θα πάρουν σάρκα και οστά στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Θα βασίζονται σε πραγματικά νομικά δεδομένα και στην αξιολόγηση του υλικού με βάση τη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

    Πηγή: capital.gr

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοO Δήμος Ιεράπετρας για την καταγραφή ζημιών από την πυρκαγιά
    επομενο Χρ. Δήμας: «Κλείνουν άμεσα τα ανοιχτά ζητήματα για το νέο αεροδρόμιο»

    σχετικα νεα

    Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της καθημερινότητας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    05/07/2025, 6:32 μμ

    Η ΔΥΠΑ ενισχύει την επαγγελματική κατάρτιση σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

    05/07/2025, 5:27 μμ

    Online διακοπή εργασιών στην εφορία με λίγα «κλικ»

    05/07/2025, 4:32 μμ

    Δώρα ζωής από ένα 39χρονο στο Ηράκλειο

    05/07/2025, 2:32 μμ

    Χρ. Δήμας: «Κλείνουν άμεσα τα ανοιχτά ζητήματα για το νέο αεροδρόμιο»

    05/07/2025, 1:27 μμ

    Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ο πρωθυπουργός

    05/07/2025, 11:58 πμ
    Ροη ειδησεων

    Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της καθημερινότητας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    05/07/2025, 6:32 μμ

    Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Ραντάρ στη θέση Παπούρα

    05/07/2025, 6:02 μμ

    Η ΔΥΠΑ ενισχύει την επαγγελματική κατάρτιση σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

    05/07/2025, 5:27 μμ

    Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

    05/07/2025, 5:03 μμ

    Online διακοπή εργασιών στην εφορία με λίγα «κλικ»

    05/07/2025, 4:32 μμ

    O Στ. Βενετίδης διευθυντής της ακαδημίας της ΠΑΕ ΟΦΗ

    05/07/2025, 4:02 μμ

    Η Meta υπέρ του ελληνικού σχεδίου για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης

    05/07/2025, 3:29 μμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.