Σε αυξημένη επαγρύπνηση για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας τις μέρες του Πάσχα βρίσκονται από χθες οι διαχειριστές του συστήματος με τα πρώτα μηνύματα να είναι καθησυχαστικά λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που ανεβάζουν στα ύψη την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και κατεβάζουν την ένταση των αιολικών λόγω των περιορισμένων ανέμων. Αυτό αναστέλλει τουλάχιστον για σήμερα Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου τις περικοπές ενέργειας στα μικρά φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ωστόσο το υπουργείο και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται επί ποδός για να θέσουν σε εφαρμογή εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες των επόμενων ημερών τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται για το Πάσχα και αποφασίστηκαν την Μεγάλη Τετάρτη στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, στα οποία κυριαρχούν οι περικοπές ενέργειας και βέβαια ο μηδενισμός των εισαγωγών τις ώρες αιχμής.
Ωστόσο το υπουργείο και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται επί ποδός για να θέσουν σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται για το τετραήμερο του Πάσχα και αποφασίστηκαν την Μεγάλη Τετάρτη στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, στα οποία κυριαρχούν οι περικοπές ενέργειας και ο μηδενισμός των εισαγωγών τις ώρες αιχμής.
Μάλιστα για την Δευτέρα του Πάσχα στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου κατά την οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά από στελέχη του διαχειριστή για την ανταπόκριση του συστήματος όλες τις μέρες.
Από την παρουσίαση που έγινε στο υπουργείο στα μέσα της εβδομάδας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των διαχειριστών και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εκτιμάται ότι η ζήτηση ανήμερα το Πάσχα θα κινηθεί στα επίπεδα των 4.500 MW. Αντίστοιχα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φτάσει στο πικ της ημέρας τα 6.200 MW ενώ η ενέργεια από θερμικές μονάδες που θα βρίσκονται τις ώρες αιχμής στο σύστημα υπολογίζεται στα 700 MW.
Περιορισμένες αναμένεται να είναι οι ποσότητες αιολικής ενέργειας καθώς με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι την Κυριακή του Πάσχα από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, η παραγωγή των αιολικών θα κυμαίνεται από 200 MW έως 400 MW γεγονός που περιορίζει την ένταση των περικοπών.
Όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος αποφασίστηκε να μπει «κόφτης» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία τις ώρες από 12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα.
Ειδικότερα, για την περίοδο από 15 έως 30 Απριλίου 2025 ενώ οι συμφωνημένες διασυνοριακές ποσότητες για εισαγωγές είναι 2.150 MW, τις ημέρες από Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα προληπτικά θα μηδενιστούν από τις 12 έως τις 4. Στην συνέχεια θα ανέβουν στα 500 MW και κατόπιν μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα θα μειωθούν στην ποσότητα των 1050 MW.
Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας και για να μην υπάρξουν αναταράξεις στο σύστημα, οι διαχειριστές εκτιμάται ότι ανήμερα το Πάσχα θα κληθούν να προχωρήσουν σε περικοπές ενέργειας που υπολογίζονται περίπου στα 2,5 GW.
Ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε νέα προειδοποίηση την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία ενημερώνει ότι για σήμερα 19 Απριλίου «βάσει νεότερων εκτιμήσεων, δεν αναμένεται να επιβληθούν περιορισμοί έγχυσης σε σταθμούς της Ομάδα Β στην οποία ανήκουν οι παραγωγοί που δεν έχουν συστήματα τηλεχειρισμού και με βάση τον προγραμματισμό όφειλαν να είναι σε ετοιμότητα από την Μ. Παρασκευή έως την Δευτέρα του Πάσχα, κατά τις κρίσιμες ώρες από 11 έως 4 το απόγευμα.
Τις δύο προηγούμενες Κυριακές, που πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές του συστήματος ενόψει της εορταστικής περιόδου τα μικρά φωτοβολταϊκά κατόπιν ειδοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ απενεργοποίησαν μόνοι τους τα πάρκα τους με την ανταπόκριση να φτάνει σε ποσοστά πλησίον του 90% επί ενός συνόλου περίπου 5.000 επενδυτών.
Όσοι δεν συμμορφώθηκαν με τα sms, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 500 έως και 1500€/MWh ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων.
Πηγή: newmoney.gr