Χιλιάδες θάνατοι ετησίως στα ελληνικά νοσοκομεία οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση. 1 στους 1000 νοσηλευόμενους ασθενείς στο νησί προσβάλλεται από λοίμωξη, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή.
Παγκόσμια απειλή:
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Χωρίς δραστικά μέτρα, οι προβλέψεις είναι δραματικές.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
- Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών: Η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατάχρηση αντιβιοτικών, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών. Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ζωτικής σημασίας άμυνα ενάντια στις λοιμώξεις.
- Ενίσχυση των μέτρων υγιεινής: Η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία, από το προσωπικό και τους ασθενείς, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων.
- Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς, οφείλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
- Επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό: Τα νοσοκομεία χρειάζονται σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων.