Διακοπές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης, επιλέγουν φέτος οι Έλληνες, σε μια χρονιά όπου καταγράφεται περισσότερο έντονη σε σχέση με πέρυσι η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μετά τα περσινά Χριστούγεννα, όπου ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ο προγραμματισμός από πολύ νωρίς λόγω πανδημίας και έντονης της επιθυμίας για ταξίδια, οι Ελληνες επέστρεψαν φέτος στη συνήθεια του «last minute», τάση που καταγράφεται τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα καταλύματα τύπου Airbnb. Μάλιστα, ειδικά η βραχυχρόνια μίσθωση δείχνει να υστερεί φέτος σε διανυκτερεύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων ΑirDNA.
Από πλευράς προορισμών, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης στο εσωτερικό με υψηλή πληρότητα παραμένουν οι κλασικοί χειμερινοί προορισμοί που φιλοξενούν θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα ή ορεινές περιοχές κοντά στην Αθήνα.
Στο εξωτερικό πρωταγωνιστούν, με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών, οι κατεξοχήν χριστουγεννιάτικοι προορισμοί όπως η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο κ.τ.λ., με ανερχόμενους όμως τους εναλλακτικούς προορισμούς-outsiders, όπως η Κοπεγχάγη, η Κρακοβία και το Μαρόκο. Αντίθετα, στους «χαμένους» προορισμούς του εξωτερικού με σημαντική πτώση στις κρατήσεις φέτος (οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα είχαν μεγάλη κίνηση) είναι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι οποίες έχουν επηρεαστεί λόγω της ψυχολογίας και της αντίληψης που επικρατεί για τα επίπεδα της ασφάλειας, απόρροια της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.
Οσον αφορά τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή κινούνται με υψηλή πληρότητα εν όψει των Χριστουγέννων, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας, ποσοστό που καθημερινά -και όσο πλησιάζουν οι αργίες των γιορτών- βαίνει αυξανόμενο στο 80%-90%, φτάνοντας ακόμη και στο 100% για τις περιοχές όπου λειτουργούν θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα ή βρίσκονται πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και περισσότερο στην Αθήνα.
Η Αράχωβα (έστω κι αν τις τελευταίες ημέρες απέκτησε αρνητική δημοσιότητα λόγω της υπόθεσης κακοποίησης του σκύλου προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αράχωβας), τα Καλάβρυτα και η Βυτίνα είναι περιοχές που βρίσκονται και φέτος ψηλά ακριβώς λόγω της εύκολης πρόσβασης για τους Αθηναίους, επισημαίνει ο κ. Καλλίας.
Στη Βόρεια Ελλάδα, και δη στη Δράμα με την Ονειρούπολη -το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας που κλείνει πλέον μία 20ετία λειτουργίας, από το 2004, όταν η περιοχή αναζητούσε διέξοδο ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και να τονώσει την τοπική οικονομία-, τα ποσοστά πληρότητας αγγίζουν ήδη το 90%, με την προσφορά καταλυμάτων ουσιαστικά να μην επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Ειδικά η Δράμα προσελκύει, πέρα από το ελληνικό κοινό, και ξένους επισκέπτες από τα Βαλκάνια αυτή την περίοδο της παραδοσιακά χαμηλής σεζόν για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα.
Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες πέρυσι, ο οποίος λειτουργεί από το 2011 και περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προτιμήσεις των Ελλήνων, προσελκύοντας τα τελευταία χρόνια και Βαλκάνιους επισκέπτες που έρχονται οδικώς στην περιοχή.
Πάντως, όπως παρατηρούν οι ξενοδόχοι, για το ενδιάμεσο των αργιών οι πληρότητες πέφτουν, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στους προορισμούς ανά την Ελλάδα είναι σαφώς πιο περιορισμένη και επικεντρώνεται στις λίγες ημέρες των τριημέρων-τετραημέρων, λόγω και της σαφώς χαμηλότερης διαθέσιμης δαπάνης. «Το ζήτημα που θα πρέπει να τεθεί πιο συνολικά για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα είναι τι συμβαίνει τους χειμερινούς προορισμούς μετά τις 7 Ιανουαρίου», σχολιάζει ο κ. Καλλίας.
Για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου και μετά το peak των γιορτών, από το σύνολο των 130 ημερών που διαρκεί όλη η σεζόν τον χειμώνα, η κίνηση περιορίζεται σταθερά στα Σαββατοκύριακα, σε μόλις 35 ημέρες που παρουσιάζουν πιο υψηλές πληρότητες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα η μέση πληρότητα είναι στο 25%.
«Στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση που θέτει στο τραπέζι η ΠΟΞ προς συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας είναι το θέμα της σχολικής ανάπαυλας μέσα στον χειμώνα με δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για εκδρομές σε χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα που θα συνδυάζουν αθλητικό τουρισμό, πεζοπορίες, επίσκεψη σε χιονοδρομικά κέντρα κ.ο.κ.», αναφέρει ο κ. Καλλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΞ και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού: «Σε γενικές γραμμές για τη χειμερινή περίοδο έχουμε επιστρέψει στη συνήθη κανονικότητα προ πανδημίας, με τους προορισμούς ανά την Ελλάδα να προσελκύουν εγχώριο τουρισμό για τις γιορτές και μεγάλη κίνηση που συγκεντρώνεται στα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα – τετραήμερα». Ειδικά στην Αθήνα για τον Δεκέμβριο καταγράφεται διαφορά τιμής προς τα κάτω σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.