Το καιρικό σύστημα INES, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, από τις ακτές της Τυνησίας κινούμενο βορειοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας, από σήμερα Πέμπτη (15-5-2025) τη νύχτα και μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (17-5-2025), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς και με πολύ ενισχυμένους ανέμους στην ανατολική και τη νότια χώρα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ προβλέπονται:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Τη νύχτα της Πέμπτης (15-05-25) προς την Παρασκευή (16-05-25) στην περιοχή Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία.
- Την Παρασκευή (16-05-25) από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων Νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
- Από το απόγευμα της Παρασκευής (16-05-25) και έως και το πρωί του Σαββάτου (17-05-25) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).
Β. Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι (8 με ριπές 9 μποφόρ) την Παρασκευή (16-05-25) στο Αιγαίο και την Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο.
Γ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, η χώρα αναμένεται να επηρεαστεί εκ νέου από θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες μεταφέρουν μαζί τους ερημική σκόνη.
Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι βροχές στα βόρεια και κεντρικά θα συμβάλλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, καθώς η σκόνη θα κατακαθίσει στο έδαφος μέσω των κατακρημνίσεων.
Από την Παρασκευή και μετά, όπως τονίζει το AtmoHub, οι νότιες περιοχές της χώρας αναμένεται να επηρεαστούν εντονότερα, με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 150 μg/m³.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής: Πελοπόννησος, Κρήτη, Νησιά του Αιγαίου, Στερεά Ελλάδα και Νησιά του Ιονίου.
Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει το AtmoHub, συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με αλλεργίες και στους ηλικιωμένους.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόγνωση και την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus Atmosphere, στο διαδικτυακό portal του AtmoHub: https://portal.atmohub.gr/.
Σημειώνεται ότι τo AtmoHub, ως κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, έχει αποστολή να καθιστά προσβάσιμη την παρακολούθηση και πρόγνωση της ατμοσφαιρικής σύστασης σε εθνικό επίπεδο, επικεντρώνοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, πολιτειακούς φορείς και το ευρύ κοινό.
Το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service National Collaboration Programme) https://atmosphere.copernicus.eu/greece