Ξεκινούν νέες διασταυρώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον έλεγχο επαγγελματιών αλλά και μισθωτών που δηλώνουν είτε χαμηλά, είτε υψηλά εισοδήματα προκειμένου να διαπιστωθεί η αναλογία φορολογητέων εισοδημάτων και δαπανών.
Από τον περυσινό έλεγχο εντοπίστηκαν 800 φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά με πολύ υψηλές δαπάνες και εμβάσματα. Συγκεκριμένα βρέθηκαν φορολογούμενοι με 10πλάσιες δαπάνες, ενώ έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις με ετήσιες δαπάνες διαβίωσης που προσεγγίζουν τα 100.000 ευρώ και εμβάσματα στο εξωτερικό ανάλογου ύψους.
Για τις ανωτέρω 800 υποθέσεις έχει ξεκινήσει ήδη τακτικός έλεγχος από τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ και όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή οι ελεγκτικές φορολογικές υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε περίπου 800 άτομα, τα οποία δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε πως οι δαπάνες τους ήταν πολύ περισσότερες και δεν δικαιολογούνται τουλάχιστον από τα δηλωθέντα εισοδήματα και γενικά από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.
Έτσι λοιπόν ξεκινά προσεχώς και νέο κύμα διασταυρώσεων. Και σε αυτή την περίπτωση θα συνταχθεί μία λίστα προτεραιοποίησης ελέγχων επαγγελματιών αλλά και μισθωτών με βάση την αναλογία εισοδημάτων και δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους διαπιστωθεί ότι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις ή ο τρόπος διαβίωσης τους (έλεγχος καρτών Ελλάδας και εξωτερικού) απέχει από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Οι ελεγκτές μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων. Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του. Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:
– Δαπάνες Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
– που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
– Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.
Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες. Οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες θα γίνουν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες είναι οι ακόλουθες:
– Τεχνική της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου.
– Τεχνική της καθαρής θέσης.
– Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Κάθε κλάδος θα ελεγχθεί ξεχωριστά από ειδική ομάδα ελεγκτών οι οποίοι θα κάνουν “φύλλο και φτερό” τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα στοιχεία που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους και τις δαπάνες διαβίωσης.
Πηγή: capital.gr