Δώδεκα χιλιάδες νέα δωμάτια προστέθηκαν τη χρονιά που πέρασε στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, εκ των οποίων τα 8,5 χιλιάδες αφορούν σε μονάδες πέντε και τεσσάρων αστέρων, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence και περιλαμβάνονται στη μελέτη για συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2024, όπου αναλύονται τα μεγέθη για τον εισερχόμενο και τον εγχώριο τουρισμό, τις επενδύσεις καθώς και τις έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις της τουριστικής δραστηριότητας στην οικονομία.
Όπως τονίζεται, το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση/επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2023 και 2024 εκτιμήθηκε σε περίπου 2.795 εκατ. και 2.805 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σημειώνοντας οριακή άνοδο σε σύγκριση με το 2023 (αύξηση +0,4%).
Από τα ποσά αυτά, ένα μέρος αφορά σε εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες και το υπόλοιπο σε υπηρεσίες και αγαθά εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή αυτή, υπολογίζεται ότι η επένδυση του ξενοδοχειακού κλάδου τα έτη 2023 και 2024, καθαρή από εισαγωγές, ανέρχεται σε περίπου 1.683 εκατ. και 1.688 εκατ. αντίστοιχα – αύξηση 0,3%.
Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, τα έσοδα των καταλυμάτων που δεν περιλαμβάνουν μόνο ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες κλπ., αντιπροσωπεύουν το 45,3% της τουριστικής δραστηριότητας. Ελλείψει στοιχείων για τους άλλους κλάδους, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος προσφέρει μόνο ένα μέρος των καταλυμάτων, μπορεί κανείς αναλογικά να εκτιμήσει το σύνολο της επένδυσης των άλλων κλάδων σε 3.375 εκατ. για το 2023 και 3.387 εκατ. για το 2024.
Σημειώνεται πως ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν ακόμη οι ξενοδόχοι, παρατηρείται σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της πληρότητας και της τιμής στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Πηγή: capital.gr