Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, αλλά με επίκεντρο το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας, εποπτείας και ασφάλειας των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) σε ολόκληρη τη χώρα, ο π. Υπουργός – Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση & αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Ν. 4982/2022, που ψηφίστηκε με στόχο την εξυγίανση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω των Επιχειρηματικών Πάρκων, δημιουργεί, στην πράξη, σοβαρές λειτουργικές και θεσμικές στρεβλώσεις, προκαλώντας αναστάτωση και αποεπένδυση στις περιοχές όπου εφαρμόζεται.
Όπως τόνισε, η εφαρμογή του από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. συνοδεύεται από ανεπαρκή εποπτεία, καθυστερήσεις σε έργα υποδομής και ανεπαρκή μέτρα πυρασφάλειας και έκτακτης ανάγκης, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, επενδύσεις και τοπικές οικονομίες.
Το πρόσφατο περιστατικό στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου
Η πυρκαγιά της 25ης Μαρτίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, που κατέστρεψε ολοσχερώς επιχείρηση ξυλείας, αποκάλυψε τις σοβαρές ελλείψεις στο σχέδιο πολιτικής προστασίας της περιοχής: διακοπή ρεύματος, μη λειτουργικά αντλιοστάσια, ανενεργές γεννήτριες και πλήρης αδυναμία παροχής νερού για την κατάσβεση της φωτιάς. Το φαινόμενο δεν ήταν μεμονωμένο – όπως σημειώνει ο Λ. Αυγενάκης, μόνο στην εν λόγω ΒΙ.ΠΕ. έχουν καταγραφεί τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές την τελευταία τριετία, χωρίς επαρκή μηχανισμό αντίδρασης.
Το περιστατικό ανέδειξε και την ανάγκη για ουσιαστικό έλεγχο των υποχρεώσεων της διαχειρίστριας εταιρείας ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., η οποία βάσει νόμου φέρει την πλήρη ευθύνη για την πυροπροστασία και τις υποδομές των ΒΙ.ΠΕ. της χώρας.
Ζητήματα εφαρμογής του Ν. 4982/2022
Στο επίκεντρο της παρέμβασης του Βουλευτή βρίσκεται και η ανάγκη τροποποίησης του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως αυτό έχει τεθεί με τον Ν. 4982/2022. Οι διατάξεις του νόμου, αν και κινούνται προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και τυποποίησης, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να εξετάζουν ακόμα και τη μετεγκατάστασή τους εκτός ΒΙ.ΠΕ.
Οι τέσσερις βασικές προτάσεις τροποποίησης που προωθεί ο ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ. και στηρίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι:
1. Η έγκριση Κανονισμών Λειτουργίας με πλειοψηφία των ιδιοκτητών και των επιχειρήσεων.
2. Η δυνατότητα αλλαγής φορέα διαχείρισης με απόφαση της πλειοψηφίας.
3. Η ίδρυση Εποπτικού Φορέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
4. Η ρητή εξαίρεση των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων από την υποχρέωση υπογραφής νέας σύμβασης εγκατάστασης.
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης υπενθυμίζει τις συναντήσεις με αρμόδιους φορείς (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ., Γ.Γ. Βιομηχανίας) και τις δηλώσεις πρόθεσης του Υπουργείου για μελλοντικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα ενσωματώσουν τις προτάσεις του Συνδέσμου.
Αιτήματα Διαφάνειας και Δικαιοσύνης
Εν προκειμένω ο βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με:
1. Κατάλογο των επενδυτών και λεπτομέρειες για τις υποχρεώσεις της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
2. Έγγραφα για έργα που υλοποιήθηκαν ή εκκρεμούν.
3. Απόδειξη ύπαρξης σχεδίου εκτάκτου ανάγκης και μέτρων πυρασφάλειας.
4. Απόδοση ευθυνών για την πρόσφατη πυρκαγιά και προτάσεις για πρόληψη ανάλογων περιστατικών.
«Η λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών πρέπει να συνάδει με τις αρχές της ασφάλειας, της διαφάνειας και της ισόρροπης ανάπτυξης», δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει στην πράξη την ευαισθησία της σε θέματα επενδυτικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα με σύγχρονα, δίκαια και αποτελεσματικά εργαλεία.