Νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως οι ενδοομιλικές, θα περιλαμβάνει η ατζέντα του διαλόγου για το νέο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες με την αποστολή προσκλήσεων από το υπουργείο Εργασίας προς τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο τριμερής διάλογος κυβέρνησης-εργαζομένων-εργοδοτών έχει στόχο να ενδυναμώσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να εκπροσωπούνται περισσότεροι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί από την ευρωπαϊκή οδηγία για το νέο σύστημα διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από το 2028 και μετά, να αυξήσει στο 80% το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Το ποσοστό κάλυψης σήμερα είναι στο 30% και το νέο πλαίσιο θα διαμορφωθεί με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι στο διάλογο που ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο στόχος για αύξηση των συμβάσεων στο 80%, περιλαμβάνει όλα τα είδη συλλογικώμν συμβάσεων που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και νέες μορφές συμβάσεων όπως οι ενδοομιλικές. Η νομοθεσία προβλέπει την υπογραφή τριών ειδών συλλογικών συμβάσεων, που είναι: α) οι επιχειρησιακές, β)οι κλαδικές, γ) οι ομοιοεπαγγελματικές. Οι ενδοομιλικές συμβάσεις είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου και αφήνουν ακάλυπτο ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που μπορεί να ανήκουν σε έναν όμιλο εταιριών με διαφορετικές δραστηριότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά απασχόλησης. Για παράδειγμα, ένας τραπεζικός όμιλος που απαρτίζεται από θυγατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ασφαλειών, και των επενδυτικών υπηρεσιών μπορεί να συνυπογράψει την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι των υπολοίπων εταιριών του ομίλου. Με το νέο πλαίσιο, αυτό που συζητείται από την πλευρά του υπουργείου είναι να επιτρέπεται και η υπογραφή ξεχωριστών συμβάσεων για εργαζόμενους εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, και που σήμερα μένουν ακάλυπτοι και διέπονται κατά κανόνα από τους όρους των ατομικών τους συμβάσεων.