Νέα δημοσιονομικό περιθώριο για τις μειώσεις φόρων που προετοιμάζονται για το 2025 και το 2026 έχει αρχίσει να σχηματίζεται από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος δείχνει να ξεπερνά τους στόχους που έχουν τεθεί πριν από λίγες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του 11μηνου,τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 60.670 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Τα επιπλέον αυτά έσοδα αντιστοιχούν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, μέσω δύο παρεμβάσεων: της απόδοσης του επιδόματος επικινδυνότητας των 100 ευρώ σε περίπου 152.000 ένστολους και της παροχής φαρμάκων χωρίς συμμετοχή στους 132.000 συνταξιούχους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Οι δύο παρεμβάσεις, έχουν συνολικό κόστος 147 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, το ποσό αυτό καλύπτει το όριο αύξησης των πρωτογενών δαπανών, το οποίο ως γνωστόν έχει οριστεί στο 3,7%. Με τα δεδομένα του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2025, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών έφτανε το 3,6%. Μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις, αυξάνεται πλέον στο 3,7%.
Το δημοσιονομικό έτος θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τότε έχουν να εισπραχθούν φόροι ύψους 5,3 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος για φορολογικά έσοδα ύψους 65,9 δισ. ευρώ. Και από εκεί αναμένεται να έχουμε μια επιπλέον υπέρβαση των εσόδων, κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, είναι πλέον εγγυημένο ότι τα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καταγραφεί για το 2024, θα είναι πολύ περισσότερα για το 2025. Τούτο διότι, αφενός τα 1,8 δισ. ευρώ θα είναι εφεξής μόνιμα, αλλά για τον επόμενο χρόνο θα εφαρμοστούν για τους 12 μήνες του 2025, αντί για 8 μήνες το 2024. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αρχίσει να αποδίδει φέτος από τον Ιανουάριο, ενώ πέρσι είχε αρχίσει να αποδίδει περισσότερο από τον Μάιο και μετά, όταν και ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Σκόπιμα, ο προϋπολογισμός του 2025 δεν θέτει στόχο για τα επιπλέον έσοδα από φοροδιαφυγή. Τούτο διότι, αφενός δεν μπορούν να εκτιμηθούν τα έσοδα από την εφαρμογή των μέτρων κατά τέσσερεις περισσότερους μήνες και, αφετέρου, γιατί θα παίξει ρόλο και η “εμβάθυνση” των ηλεκτρονικών ελέγχων και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής τους. Φυσικά, προσθετικά στην όλη προσπάθεια θα λειτουργήσει και η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία εκ των πραγμάτων θα φέρει περισσότερους φόρους στα κρατικά ταμεία.
Τέλος, μια διέξοδος για τον περιορισμό του κόφτη δαπανών του 3,7% για το 2025 είναι και η υλοποίηση του προϋπολογισμού των δαπανών. Τούτο με δεδομένο ότι τα στοιχεία του 11μηνου δείχνουν ότι η υλοποίηση των δαπανών υστερεί κατά 1,77 δισ. ευρώ και είναι αμφίβολο πόσες τελικά θα είναι οι δαπάνες για φέτος.
Παρότι το 2025, είναι φορτωμένο με υψηλές δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την κάλυψη των συντάξεων, υπάρχουν περιθώρια μη υλοποίησης “ελαστικών” δαπανών, για να προχωρήσει κάποια ή κάποιες νέες θετικές παρεμβάσεις.
Πηγή: capital.gr