Με την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τα «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος για δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς, νέους, οικογένειες και συνολικά την εργασία.
Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, έχουν ετήσιο προϋπολογισμό 1,1 δις ευρώ και σε βάθος τετραετίας, πλησιάζουν το 50% (4,4 δις) των συνολικών δαπανών του κυβερνητικού προγράμματος.
Σημειώνεται ότι παρά το κοινωνικό πρόσημο κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε επί αρχής το νομοσχέδιο, αν και τα περισσότερα στήριξαν τα μέτρα και τις αυξήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και οι Σπαρτιάτες και Νίκη καταψήφισαν ενώ η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσε «παρών»
«Λυπάμαι που η αντιπολίτευση επέλεξε να μη στηρίξει το νομοσχέδιο. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας», σχολίασε από το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε άλλο σημείο υπερθεμάτισε ότι «οι νέες αυξήσεις και παράλληλες φοροελαφρύνσεις προσφέρουν 1 επιπλέον μισθό το χρόνο στο δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται σε δημόσιους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά είχε δηλώσει μέσω του εισηγητή του, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά στην πορεία άλλαξε στάση, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ανεβαίνει στο βήμα και να εξηγεί πως τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής αλλά θα ψηφίσει άρθρα που θεωρεί θετικά. «Ξεκαθαρίζω τη θέση ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στη κοινωνία. Είναι πασαλείμματα, όχι μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Φάμελλος.
Η αλλαγή στάσης προκάλεσε προβληματισμό και συζητήσεις με ορισμένους πέριξ της αίθουσας της Ολομέλειας, να ερμηνεύουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει, παρότι μια μέρα νωρίτερα είχε συναινέσει στο νομοσχέδιο για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Το γεγονός σχολίασε και ο Κωστής Χατζηδάκης που απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά είπε: «όταν μίλησε ο κ. Μαμουλάκης, όλοι μας ακούσαμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο. Επομένως τι θέλετε; Να μας βγάλετε τρελούς; Τώρα αν σας ρυμουλκήσει το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά θα γίνετε χορηγός του».
Στο μεταξύ την στάση του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως θα ψηφίσει τα άρθρα που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους. «Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά. Συνεπώς, μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», είπε
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως:
Οριζόντια αύξηση του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των επιδομάτων τέκνων
Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης στο δημόσιο
Αύξηση κατά 30%, του επιδόματος παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
Αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ, στα πανεπιστήμια–
Αύξηση της οικογενειακή παροχής κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Το μέτρο αφορά 334.127 από τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, το 50,3% δηλαδή και η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ.
Αύξηση για εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2024 και εξής, κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα
μείωση ΕΝΦΙΑ, για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα
Παράταση χορήγησης του market pass.
Θέσπιση μόνιμης λειτουργίας του Youth pass, της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ στους νέους
Πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.