Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε απαντήσει λεπτομερώς στη χθεσινή επίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και ειδικά στην αναφορά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Μετά από αρκετές εσωτερικές συζητήσεις που έγιναν αφού αξιολογήθηκαν όσα ειπώθηκαν και από τον Βρετανό πρωθυπουργό και από τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το Μαξίμου επέλεξε να μην σηκώσει το γάντι.
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», υπογράμμιζαν χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί το Μαξίμου δεν σήκωσε τους τόνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, εξερχόμενος χθες εκδήλωσης του ΟΚΑΝΑ στο «Σταύρος Νιάρχος» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και απέφυγε να δώσει απάντηση στον Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας».
Πρακτικά, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν της άποψης ότι η παράταση μιας ρητορικής αντιπαράθεσης χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα έριχνε νερό στον μύλο της στρατηγικής του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την υπόθεση για να αποσπάσει πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό. Ασχέτως το αν το θέμα του γύρισε μπούμερανγκ στο τέλος της ημέρας. Βεβαίως, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι καμία συμφωνία δεν είχε γίνει ούτε θα μπορούσε να έχει γίνει για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πει ο πρωθυπουργός δημοσίως. Ιδίως για ένα θέμα όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα για το οποίο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και μάλιστα σε περιόδους που υπήρχε ενεργή διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείου, αλλά και συζήτηση με προκατόχους του κ. Σούνακ, όπως ο Μπόρις Τζόνσον.
Παράλληλα, η Αθήνα θέλει να διαφυλάξει και τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε όλο τους φάσμα, με δεδομένο ότι έχουν ιστορικό βάθος, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εμπλακεί σε μια ατέρμονη προσωπική αντιπαράθεση με τον Βρετανό ομόλογο του, ο οποίος χθες «τα άκουσε» για τα καλά από τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έχει το αντίθετο από το άγγιγμα του Μίδα και πως ό,τι αγγίζει μετατρέπεται σε σκουπίδια.