Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου, αποφάσισε η Ολομέλεια. Η συζήτηση των δύο υποθέσεων δημιούργησε αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, με τοποθετήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
«Υπέρ» της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ψήφισαν 271 βουλευτές, «κατά» ένας βουλευτής, επί 272 ψηφισάντων.
«Υπέρ» της άρσης ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου ψήφισαν 254 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν οκτώ βουλευτές.
Υπόθεση Αυγενάκη
Το εισαγγελικό αίτημα για τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αφορά τις πράξεις: της διατάραξης της λειτουργίας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομης βίας, απειλής και εξύβρισης, σχετικά με το επεισόδιο που είχε τον Ιούλιο του 2024 με υπάλληλο, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Υπέρ της άρσης ασυλίας είχε εισηγηθεί προς την Ολομέλεια με ομόφωνη γνωμοδότησή της η Επιτροπή Δεοντολογίας. Με υπόμνημά του στην Επιτροπή και ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο βουλευτής της ΝΔ δεν προσήλθε και δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της ανέφερε πως θα ψηφίσει την άρση ασυλίας του κ. Αυγενάκη, σημειώνοντας ότι «αυτές οι ψήφοι διαφέρουν από την “υποκριτική” και “πλαστή” ψήφο άρσης ασυλίας της ΝΔ, η οποία προσπάθησε αρχικά να συγκαλύψει το περιστατικό με τον υπάλληλο στο αεροδρόμιο, για να καλυφθεί ο “νταής” βουλευτής σας» όπως είπε. Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον κ. Αυγενάκη «πρωτοπαλίκαρο» του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μπακογιάννη, για αυτό «αισθάνεται ότι του ανήκει το σύμπαν» συνδέοντας και την εμπλοκή του στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναφερόμενη στο περιστατικό στο αεροδρόμιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι φαίνεται «να ασκήθηκαν πιέσεις στον εργαζόμενο του αεροδρομίου, που προπηλακίστηκε, εδάρει και τραμπουκίστηκε». Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ο υπάλληλος του αεροδρομίου κλήθηκε να καταθέσει μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των εργαζομένων και μετά από κατάθεση αναφοράς στην Βουλή, βουλευτή». Μέχρι τότε, είπε, «η κυβέρνηση και η ΝΔ κάλυπτε τον κ. Αυγενάκη» και πρόσθεσε ότι «για αυτή την συμπεριφορά του διαγράφηκε για έξι μήνες και μετά τον επαναφέρατε». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διάβασε από την δικογραφία την κατάθεση περιγραφής του περιστατικού του υπαλλήλου και τόνισε ότι ψευδώς λέγεται ότι «υπάρχει ανάκληση της κατάθεσης του εργαζομένου, όπως φροντίσατε να διοχετεύσατε στα ΜΜΕ» και «φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Ότι κάνετε ακραία κατάχρηση της εξουσίας που έχετε, είστε ασύδοτοι και ξεδιάντροποι». Συνεχίζοντας είπε ότι τόσο στην υπόθεση με τον εργαζόμενο, όσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «διεκδικεί να έχει άλλη μεταχείριση από τους πολίτες, να έχει άλλη προνομιακή μεταχείριση, με τα λεφτά των πολιτών και εσείς να τον καλύπτεται».
Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σημειώθηκε επεισόδιο με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο, που εξύβρισε από το έδρανό του την κ. Κωνσταντοπούλου όταν αναφέρθηκε στο όνομά του. Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς, ζήτησε από τον βουλευτή να ανακαλέσει και να διαγραφεί η φράση του από τα Πρακτικά. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε να μην διαγραφεί, αλλά να παραμείνει για να εκτεθεί ο ίδιος, αλλά «και όσοι αυτά τα ανέχονται και τα καλλιεργούν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόγκας, είπε ότι είναι δεδομένη η στάση μας «υπέρ» της άρσης ασυλίας και στις δύο περιπτώσεις των βουλευτών, αλλά «με μία επισήμανση: η συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη απέναντι στον εργαζόμενο του αεροδρομίου, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, ειδικά την θερινή περίοδο, δεν ήταν μια ατυχής στιγμή, ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αντανακλά μια συνολικότερη λογική και μια συνολικότερη πολιτική περιφρόνησης του εργαζομένου, που εκφράζεται με τέτοιες συμπεριφορές». Πρόκειται, είπε, «για μια αλαζονική συμπεριφορά, που εκδηλώνεται και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ο κ. Αυγενάκης είναι εμπλεκόμενος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι είναι αυτονόητο ότι ψηφίζουμε υπέρ της άρσης ασυλίας. Ανέφερε ότι το περιστατικό έγινε γνωστό μέσω μίας ανεξάρτητης ιστοσελίδας που δημοσίευσε το βίντεο και «δεν “κουκουλώθηκε” με εντολή της κυβέρνησης και της υπακοής των συστημικών ΜΜΕ». Ο κ. Χήτας επέκρινε πολιτικά τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν έχουμε ξαναδεί να διαγράφεται βουλευτής για μια τέτοια επαίσχυντη πράξη και να επιστρέφει μετά από έξι μήνες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «υπέρ» της άρσης ασυλίας του κ. Αυγενάκη, γιατί, όπως αναφέρθηκε και στην περίπτωση του κ. Παπαδόπουλου, αυτές οι επίδικες υποθέσεις δεν αφορούν τα βουλευτικά καθήκοντα. Επεσήμανε ότι και ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από μόνος του την άρση ασυλίας, άρα «όλη αυτή η συζήτηση που αναπτύχθηκε δεν έχει νόημα, εκτός εάν κάποιοι θεωρούν το βήμα της Βουλής θεατρικό σανίδι για να δίνουν παραστάσεις».
Στις αναφορές στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Καιρίδης είπε ότι αυτό θα συζητηθεί εκτενώς επί διημέρου στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, με την συζήτηση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και στις προτάσεις για σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής που έχουν κατατεθεί από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεπώς «εκεί θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με τις αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα οποίες επέμεινε και θα απασχολήσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας, της είπε πως είστε «η δεύτερη πολιτική αρχηγός που παραπέμπεται στην Επιτροπή. Η προηγούμενη ήταν το 2018 όταν παραπέμφθηκε ο πρόεδρος και αρχηγός της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος. Εάν ζηλέψατε την δόξα του και την αντικοινοβουλευτική του συμπεριφορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατία μας και το Κοινοβούλιό μας έχει και τα μέσα και την θέληση να αυτοπροστατευτεί από τέτοιου είδους συμπεριφορές που ευτελίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και μας εκθέτουν συνολικά ως πολιτικό κόσμο στα μάτια του ελληνικού λαού» και την κάλεσε να ανακαλέσει αυτή την ύβρη στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.