Εκρηκτική ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη νέα 10ετή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 40,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερες από 10 φορές το ζητούμενο ποσό.
Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τελικά 4 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στην περιοχή του mid swap +102 μ.β (περί του 3,6%).
Η αρχική καθοδήγηση για την τιμολόγηση της έκδοσης είχε τοποθετηθεί στην περιοχή του mid swap +107 μονάδες βάσεις (δηλαδή περί το 3,65%), αλλά με το εκρηκτικό ύψος των προσφορών συμπιέστηκαν χαμηλότερα.
Ως ανάδοχοι τις έκδοσης ενέργησαν οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale.
Έτσι, με την έκδοση η Ελλάδα κάλυψε σχεδόν το ήμισυ του ποσού που σχεδιάζει να αναζητήσει από τις αγορές φέτος. Όπως είχε γίνει γνωστό, η χώρα σκόπευε να αντλήσει από τις αγορές το 2025 το ποσό των 8 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το δανεικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, επιμερίζονται για τον επόμενο χρόνο στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του ΤΑΑ με 5,96 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, το Capital.gr, σε ρεπορτάζ του με τίτλο “Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγγελίες Τραμπ”, σημείωνε:
“Με μεγάλη προσοχή, λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, ξεκινάει από ο ΟΔΔΗΧ την υλοποίηση του δανειακού προγράμματος των 8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει δημοσιοποιήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από ένα νέο 10ετές ομόλογο λήξης 15/6/2035 που θα δημοπρατηθεί σήμερα.
O σχεδιασμός για την πρώτη έκδοση του χρόνου, έγινε με σημείο αναφοράς τις εξαγγελίες Τραμπ, για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ με την ΕΕ την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του την ερχόμενη Δευτέρα. Οι διαχειριστές του χρέους, επέλεξαν να έχουν μια χρονική απόσταση από την αβεβαιότητα που θα προηγηθεί των θέσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ αλλά και τον αναμενόμενο προβληματισμό που θα ακολουθήσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Θα μπορούσε βέβαια να προχωρήσει την έκδοση προς το τέλος του μήνα, αλλά επέλεξε να μην το κάνει, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.
Για το λόγο αυτό απέφυγε να βγει στις αγορές μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αναζήτησαν κεφάλαια από τις αγορές. Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε δανεισμό από την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Για τις επόμενες μέρες, σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές, η Γαλλία η οποία λόγω της γνωστής πολιτικοοικονομικής κρίσης, δανείζεται με επιτόκιο λίγες μονάδες βάσης κάτω από την Ελλάδας και η Ισπανία η οποία δανείζεται για τη δεκαετία, με επιτόκιο 15-16 μονάδες βάσης κάτω από την Ελλάδα. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από τη βαθμίδα ΒΒΒ που είναι η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Γαλλία έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑ- ενώ η Ισπανία έχει διαβάθμιση Α. Αν συμπέσουν με τις ελληνικές εκδόσεις, η σύγκριση από το επενδυτικό κοινό θα είναι αναπόφευκτη και μπορεί να κοστίσει σε υψηλότερο επιτόκιο. Τούτο διότι οι επενδυτές, θα έχουν εναλλακτικά, την ευκαιρία να επενδύσουν την ίδια ή κάποια από τις επόμενες μέρες, σε Ισπανικά ή Γαλλικά ομόλογα.
Επίσης, για τις επόμενες μέρες, προετοιμάζονται να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές και δύο διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουμε. Πρώτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα θελήσει να εξασφαλίσει κεφάλαια για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και στη συνέχεια, ο ESM o οποίος θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει, ένα μέρος από το δικό του χαρτοφυλάκιο χρέους.
Η εξέλιξη του δανεισμού
Με την πρώτη έκδοση του 2025 η Ελλάδα αναμένεται αντλήσει από τις αγορές 2,5 – 3 δις ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν κατά τη δημοπρασία με επιτόκιο που υπολογίζεται στην περιοχή του 3,6%. Με την πρώτη αυτή έκδοση ο ΟΔΔΗΧ, καλύπτει με μια κίνηση, πάνω από το 30% του ετήσιου δανεισμού των 8 δις ευρώ για το 2025.
Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 περιλαμβάνει ακόμη νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ οι οποίες κανονικά λήγουν την περίοδο 2033-2042,από το δάνειο των 53,2 δις ευρώ, το οποίο πήρε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, πριν μπει στο πρώτο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος ανέρχονται σε 5,45 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,75 δισ. ευρώ.
Πηγή: capital.gr