Αγριεύει επικίνδυνα ο καιρός από την Δευτέρα με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Ειδικότερα από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το σκηνικό αναμένεται να «θυμίσει προχωρημένο φθινόπωρο παρά τα τέλη καλοκαιριού».
Τα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας περιέγραψε με νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Οπως αναφέρει «αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού. Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο».
Και προσθέτει: Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.
Παράλληλα σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τιμές όγκου νερού που ίσως προσεγγίσουν ή και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες τιμές οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «τα στοιχεία θέλουν η κακοκαιρία να ξεκινά τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Σε δεύτερη φάση όπου θα αφορά το διάστημα Τρίτη – Τετάρτη, φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.
«Το αρκετά θερμό Καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στην αυτή θάλασσα» αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης και τονίζει ότι «καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα αυτά νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane).
«Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας που αναφέραμε παραπάνω, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης. Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.
Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε πιστά τις ανακοινώσεις της πολιτείας μέσω των αντίστοιχων φορέων όταν και αν αυτές εκδοθούν.