Στη δραστική αναμόρφωση, συνολικά της εμπειρίας του ασθενή στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του συνεδρίου του ygeiamou, περιγράφοντας σχηματικά τις προοπτικές βελτίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος επιβράβευσης των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, οι οποίοι τιμούν το λειτούργημα και ασκούν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους περιθάλποντας τους Έλληνες πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά επί του θέματος ότι «μιλάμε για την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές κ.λπ., αλλά το πιο κρίσιμο συστατικό είναι το έμψυχο δυναμικό στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πιστεύω πως πρέπει να φτάσουμε στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση των ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίας υγείας. Ασφαλώς, με ένα σύστημα αξιολόγησης με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Είναι επιβεβλημένο να πάμε σε ένα σύστημα επιβράβευσης, όσο δύσκολο και εάν φαίνεται. Το γνωρίζω από τη θητεία μου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι ένα ζήτημα είναι το να συνετίσεις όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά εξίσου δύσκολο είναι το να επιβραβεύσεις όσους την κάνουν με εξαιρετικό τρόπο».
Απαντώντας στην κριτική ότι ο δημόσιος κλάδος της υγείας στην Ελλάδα δεν είναι όσο ανταγωνιστικός θα έπρεπε, έτσι ώστε να προσελκύει αντί να απωθεί τους εργαζομένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «οφείλω να αναγνωρίσω πως ακόμη δεν είμαστε όσο ανταγωνιστικοί θα μπορούσαμε. Μολονότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι πολύ σημαντικά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας στην υγεία. Από την άλλη, τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας έχουν βελτιωθεί αρκετά, ώστε να μας επιτρέπουν πχ να επιβραβεύουμε με μπόνους τους δημοσίους υπαλλήλους, βάσει ενός κονδυλίου 40 εκατ. ευρώ. Όμως, θα πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Τα χρήματα που εξοικονομούμε από την πάταξη της διαφθοράς, αντί να τα επιστρέφουμε στους πολίτες υπό μορφήν παροχών, μήπως θα έπρεπε να τα κάνουμε επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπινο δυναμικό;».
Συμμετέχοντας σε πάνελ με αντικείμενο τις «Νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Συνεδρίου για την Υγεία, που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, κατ’ αρχήν, την άποψη ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, σε ό,τι αφορά στην επίτευξη στόχων που είχαμε θέσει στη δεύτερη κυβερνητική θητεία μας.
» Η Κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε τρεις κύριες προτεραιότητες για την αναμόρφωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι η ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης. Επενδύουμε άνευ προηγουμένου κονδύλια σε υποδομές, τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναβαθμίσαμε τις απολαβές των ιατρών. Ικανοποιήσαμε το πάγιο αίτημα για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, έτσι ώστε να είμαστε και ανταγωνιστικοί, έναντι του ιδιωτικού τομέα»
Αδ. Γεωργιάδης: «Το επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της καλής υγείας»
Σε ό,τι αφορά στα αμιγώς θέματα πολιτικής υγείας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «ενώ τρέχουμε το πιο δαπανηρό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο επιτυγχάνει θαύματα.
»Ωστόσο, πέρα από τη διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της καλής υγείας. Στην Ελλάδα παραμελούμε την άσκηση, είναι χαρακτηριστικό μας. Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε την αναγκαιότητα της άσκησης στη Βουλή και υπέστη τεράστιο bullying. Λόγω του γελοίου τρόπου που λειτουργεί η αντιπολίτευση. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι με τακτική άσκηση, θα έχουμε λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια».
Σε σχέση με το μίγμα ιδιωτικής-δημόσιας ασφάλισης, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «ο στόχος μας είναι η στενότερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα επίπεδα. Αμφότεροι οι τομείς ανήκουν εξίσου στην ευθύνη του Υπουργού Υγείας. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας ασφάλισης δεν αποτελούν δύο παράλληλες ευθείες όπως πιστεύαμε στην Ελλάδα παλαιότερα. Είναι δύο ευθείες που συναντώνται και αλληλοϋποστηρίζονται.
»Δεν υποτιμούμε τον δημόσιο τομέα, αντιθέτως. Ξοδεύουμε τα μεγαλύτερα κονδύλια από ποτέ, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, για ανακαίνιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με προσλήψεις προσωπικού, με εκσυγχρονισμό εξοπλισμού κ.ο.κ. όσο ποτέ άλλοτε.
»Παρόλον ότι ο δημόσιος τομέας ασφάλισης δεν αρκεί από μόνος του για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των Ελλήνων.
Παπαστεργίου: Το ψηφιακό κράτος δεν φοβάται πια να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό του
Την ετοιμότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεπικουρήσει με κάθε δυνατό τρόπο το υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ, ανέδειξε ο αρμόδιος Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί τεράστια βήματα. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ ουσιαστικές και σημαντικές τομές στη λειτουργία του ψηφιακού κράτους στην Ελλάδα. Έχουμε πλέον έναν νέο Ψηφιακό Φάκελο Υγείας και ένα νέο Σύστημα Συνταγογράφησης. Πολύτιμα εργαλεία για τον πολίτη και το κράτος, τα οποία είναι απολύτως λειτουργικά σήμερα».
»Και δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Αντιθέτως, έχουμε μια στρατηγική για την ψηφιοποίηση του κράτους, υπάρχει πχ το πρόγραμμα Δαίδαλος, με μια μονάδα ΑΙ τεράστιας υπολογιστικής δύναμης. Προχωράμε ταχύτατα στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε σχέση με τη δημόσια υγεία και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να βοηθήσουμε το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά στα δεδομένα και τις πληροφορίες, σε ό,τι μας ζητηθεί. Πλέον διαθέτουμε στην Ελλάδα τα κατάλληλα, σύγχρονα εργαλεία, ώστε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα από έναν απέραντο όγκο δεδομένων που συλλέγουμε.
»Το ποιοτικό άλμα στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της υγείας καθενός από εμάς, δηλαδή κάθε Έλληνα πολίτη, μπορεί πλέον να βασίζεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
»Πολύ μεγάλη ποιοτική διαφορά, ήταν ασφαλώς η συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα συστήματα υπήρχαν από προηγουμένως, αλλά πλέον μπορούμε να δούμε τη λειτουργία τους στην πράξη. Και το ζήτημα είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η διαλειτουργικότητα που λέμε μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να επιτύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, για το κοινό καλό».
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback
Την πρόθεση για επέκταση του επενδυτικού clawback ως το 2030 προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Αναφέροντας ότι το κομμάτι του επενδυτικού clawback έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία και αυτό αντανακλάται στη δημιουργία 10 εργοστασίων, 14 ερευνητικών κέντρων και 22 μονάδων παραγωγής.
«Ο κλάδος γέννησε 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έχουμε την πρόθεση το επενδυτικό clawback που ισοδυναμεί με 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο και που ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να το επεκτείνουμε χρονικά ως το 2030 και να στηριχθεί με εθνικούς πόρους».
Πέραν αυτού του στόχου, ο υπουργός έκανε μια δεύτερη επισήμανση που αφορά στα κεφάλαια που διατίθενται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως είπε συγκεκριμένα, «ένα κομμάτι είναι το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης που αποζημιώνει το κράτος και ένα άλλο κομμάτι αφορά ουσιαστικά το clawback». «Το όριο αυτό,» πρόσθεσε, «αυξάνεται οργανικά κάθε χρόνο από την αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, «στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, θα επεκτείνουμε αυτήν την αύξηση για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως το 2030». Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Απαντώντας στις επισημάνσεις των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό χρέος αποκλιμακώνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα και αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι το 2029 η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ. Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους κυμαίνεται στο 6% – 6,5% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,5%. «Σας προκαλώ να μου πείτε άλλη μια χώρα της Ευρώπης με αυτό το προφίλ χρέους σήμερα», είπε ο υπουργός.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, διεμήνυσε ότι «με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα έχουμε, με βάση τους βαθμούς ελευθερίας, θα στηρίξουμε ολοένα και περισσότερο κάθε κλάδο που κρίνουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, εξαγωγικό πρόσημο, καθώς και πρόσημο καινοτομίας και παραγωγικότητας». Σίγουρα αυτός είναι ένας τέτοιος κλάδος, τόνισε αναφερόμενος στον χώρο του φαρμάκου.
Αγαπηδάκη: Επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η υπουργός τόνισε ότι αναπτύσσονται δράσεις σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο και χρειάζεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, αφού πλέον μιλάμε για global health (παγκόσμια υγεία) -«μια κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν εκδηλώνεται σε μια μακρινή χώρα, μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες στη χώρα μας και να προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως το ξέσπασμα μιας πανδημίας». Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε την ανάγκη για δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ενισχύσει το νέο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με νέα εργαλεία, νέες μεθόδους και ολοκληρωμένες διαδικασίες. Αυτό το σύστημα δεν παρακολουθεί μόνο τα κρούσματα, αλλά και τους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως το έδαφος, το νερό και ο αέρας» ανέφερε η υπουργός, εξηγώντας πως όλα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε πηγές κινδύνου. «Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, η πανδημία αποτέλεσε καμπανάκι για το πόσο γρήγορα μπορεί να λειτουργήσει το νέο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο διαθέτει πολλά εργαλεία. «Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης που μας επιτρέπει να περιορίζουμε τις επιδημίες».
Η υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των εργαστηρίων δημόσιας υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. «Τα κρούσματα, όπως τα βιολογικά δείγματα, αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ για επαλήθευση. Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί πολλά εργαστήρια, που δεν έχουν την εξειδίκευση ή τις δυνατότητες των εργαστηρίων δημόσιας υγείας, μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα» δήλωσε.