Γράφει ο Ιωάννης Νικηφόρος , ασφαλιστικός σύμβουλος
Ας μιλήσουμε σήμερα για κάποια σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες οχημάτων σχετικά με την ασφάλισή τους. Ετοιμαστείτε για μια διασκεδαστική βόλτα στον κόσμο της ασφαλιστικής σοφίας!
Πως καλύπτονται ζημίες από κοτσαδόρο;
Αρκετοί οδηγοί θέλουν να τοποθετήσουν κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό τους, για να μεταφέρουν τροχόσπιτο ή τρέιλερ με σκάφος, μπαγκαζιέρα, ή ακόμα και το κουτί με τα μυστικά του παππού. Αλλά προσοχή: ο κοτσαδόρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ρυμουλκείτε κάτι. Αν προεξέχει έτσι απλά, τότε η αστυνομία θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να έχετε ρυμουλκήσει τον ίδιο το νόμο.
Για να μην έχετε νομικά προβλήματα, αν έχετε έναν παλιό κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό σας, αντικαταστήστε τον με έναν νέο αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο. Έτσι, όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, τον αφαιρείτε και ζείτε χαρούμενα χωρίς να ανησυχείτε για πρόστιμα. Και να θυμόσαστε πάντα ότι η ασφάλιση καλύπτει ζημίες που προξενούν οχήματα κατά τη νόμιμη χρήση τους.
Πως καλύπτονται τα συρόμενα (τρέιλερ);
Με βάση την τελευταία, πρόχειρη -κατά τη γνώμη μου- νομοθεσία, τα συρόμενα χρειάζονται δική τους άδεια κυκλοφορίας και, ως εκ τούτου, και δικό τους ξεχωριστό ασφαλιστήριο. Προσοχή! Αν έχετε ασφαλίσει το όχημά σας με χρήση Ε.Ι.Χ.Ρ2 ή Ρ4, μην νομίζετε ότι η ασφάλειά σας καλύπτει και το τρέιλερ που έχετε κοτσάρει. Αστείο, ε;
Και τώρα το καλύτερο κομμάτι: η νομοθεσία μας λέει πως κάθε ζημιά που θα προκληθεί, είτε από το συρμό είτε από το συρόμενο, πληρώνεται κατά το ήμισυ από την ασφαλιστική εταιρία του κάθε “οχήματος”. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα: το όχημά σας έλκει το τρέιλερ του φίλου σας και, καθώς οδηγείτε, προκαλείτε ζημιά σε άλλο αυτοκίνητο, πέφτοντας με τον εμπρός προφυλακτήρα στον πίσω προφυλακτήρα του προπορευόμενου οχήματος. Και επειδή “ο κώλος πληρώνεται”, το 50% της ζημιάς θα πρέπει να πληρωθεί από τη δική σας ασφαλιστική εταιρία και το άλλο 50% από την ασφαλιστική εταιρία του συρόμενου.
Αν σας φαίνεται μπερδεμένο, δεν είστε μόνοι. Φαίνεται πως η νομοθεσία αποφάσισε να κάνει τα πράγματα όσο πιο πολύπλοκα γίνεται, ίσως για να μας κρατάει σε εγρήγορση ή για να μας προσφέρει άφθονο υλικό για ανέκδοτα!
Ποιοι οδηγοί επιτρέπεται να οδηγούν το όχημα μου;
Οποιοσδήποτε οδηγός με άδεια οδήγησης που δεν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων παράνομων ουσιών μπορεί να οδηγεί το όχημά σας. Όμως, οι οδηγοί ηλικίας 17-18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από έναν έμπειρο οδηγό άνω των 25 ετών με άδεια οδήγησης για τουλάχιστον 5 έτη. Άρα, αν σκέφτεστε να αφήσετε το μικρό ξάδερφο να πάρει το αυτοκίνητο για μια βόλτα, καλά θα κάνετε να σκεφτείτε ξανά!
Πότε μπορεί να δημιουργηθεί θέμα με την κάλυψη ζημίας η οποία προκληθεί από νέο οδηγό;
Ο βασικός κανόνας είναι: νέος οδηγός κάτω των 23 ετών ή με δίπλωμα που αποκτήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν, πρέπει να δηλώνεται στην ασφαλιστική εταιρία. Μερικές εταιρίες θέλουν ο οδηγός να έχει την άδεια ικανότητας οδήγησης τουλάχιστον για 5 έτη. Άλλωστε, το ασφαλιστήριο είναι ιδιωτικό συμφωνητικό και όχι διαβατήριο για παράνομες βόλτες!
Χρειάζεται κάποια επιπλέον ασφάλιση για να οδηγήσω το όχημα μου στο εξωτερικό;
Ναι, χρειάζεστε την Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική εταιρία, η οποία συνήθως κοστίζει μηδέν ευρώ! Αλλά προσοχή: η ασφάλιση στο εξωτερικό καλύπτει μόνο την υποχρεωτική κάλυψη και μόνο κάποιες εταιρίες δίνουν επέκταση κάποιων καλύψεων στο εξωτερικό. Έτσι, αν σκοπεύετε να κάνετε ευρωπαϊκή περιοδεία με το αμάξι σας, ελέγξτε διπλά την κάλυψη!
Καλύπτεται η κλοπή του αυτοκινήτου μου όταν το έχω παρκάρει σε κάποιο σκοτεινό και απόμερο μέρος;
Ναι, φυσικά, εκτός αν υποψιάζονται ότι επιλέξατε το σημείο με πρόθεση, χωρίς να λάβετε υπόψη ότι π.χ. υπήρχε καλά φωτισμένος χώρος στάθμευσης πολύ κοντά. Ή αν δεν έχετε και τα δύο κλειδιά του αυτοκινήτου. Οπότε, φροντίστε να παρκάρετε σε ασφαλή σημεία και να μην κάνετε τη ζωή εύκολη στους κλέφτες!
Ελπίζω να σας φώτισα λίγο σχετικά με την ασφάλιση του οχήματός σας και να σας έκανα να χαμογελάσετε. Μείνετε ασφαλείς και… καλή οδήγηση! 🚗💨