Με αναφορά στην καταστρατήγηση του Άρθρου 16 του Συνάγματος και τις κυβερνητικές αλχημείες που λειτουργούν εις βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και οδηγούν σε αύξηση των ανισοτήτων, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη νομοθετική και πολιτική τάξη της χώρας, κρίσιμη σε όρους δημοκρατίας. «Η στάση μας θα αποτελέσει ένα καταγεγραμμένο προηγούμενο για την παραβίαση οποιουδήποτε άρθρου του Συντάγματος. Είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε το Σύνταγμα; Να συναινέσετε, να επικροτήσετε την παράκαμψη, την ευθεία προσβολή του θεμελιώδους Νόμου πάνω στον οποίο οφείλει να βασίζεται η νομοθεσία της χώρας;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέρριψε τις αιτιάσεις ότι δήθεν η Κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να ενισχύσει τη Δημόσια Παιδεία, τονίζοντας ότι «Επιτομή του λόγου είναι η πράξη. Και οι πράξεις τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ καταδεικνύουν ότι δεν νοιάζεστε πραγματικά για τη Δημόσια Παιδεία. Η ζέση και η προσέγγισή σας είναι σε άλλα ζητήματα, αλλότρια από αυτή. Γι’ αυτό είμαστε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε.. Οι δαπάνες για την παιδεία το 2023 αποτελούσαν μόλις το 2,71% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχονταν στο 4,8%. Στην χώρα μας αντιστοιχεί 1 καθηγητής σε 47 φοιτητές όταν στην Ε.Ε. η αναλογία είναι 1 προς 18. Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές. Αύτη είναι η πραγματικότητα που βιώνει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης στην ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ υπενθύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση της χρηματοδότησης ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον ευφάνταστο και επίπλαστο τίτλο που η Κυβέρνηση της ΝΔ δίνει σε αυτά τα νομικά πρόσωπα, ενώ στηλίτευσε και την ευθεία παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος που αναφέρει ότι: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.»
«60 χρόνια από την εμβληματική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου, του Παπανούτσου, του Ακρίτα, που είχαν δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση γύρω από το πώς οραματιζόμαστε τη Δημόσια Παιδεία, αυτή είναι μια προσβλητική στάση απέναντι σε όσα έχει βιώσει αυτή η χώρα» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Αναφορά έκανε και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2023 που παραδεχόταν ότι χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, στις αντιδράσεις που καταγράφονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, ενώ καυτηρίασε της ελάχιστες προδιαγραφές και έθεσε μια σειρά ερωτημάτων που αποκαλύπτουν τον προσχηματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. «Πως θα ελέγχεται ότι δεν αποβλέπουν στην επίτευξη του κέρδους; Θα ελέγχει ο ορκωτός ελεγκτής που θα ορίζει ο Υπουργός αν η μητρική εταιρεία επιδιώκει το κέρδος; Όταν μάλιστα η έδρα της θα είναι σε άλλη χώρα της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα;» αναρωτήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση του ενιαίου συστήματος εισαγωγής/πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και τη δημιουργία υποψηφίων δυο ταχυτήτων, στην ενίσχυση των ταξικών, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και στο άνοιγμα της πόρτας στους ιδιωτικούς φορείς μεταλυκειακής εκπαίδευσης, για να χαρακτηριστούν πανεπιστήμια.
«Σήμερα βάλλεται το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας. Βάλλονται η κοινωνία και η Δημοκρατία. Η αξιοκρατία παίρνει μία διαφορετική «απόχρωση». Μια άλλη διάσταση. Η ΝΔ εισάγει την έννοια της αξιοκρατίας των διδάκτρων. Θα σπουδάζει όποιος έχει χρήματα. The power of privilege. Δημιουργείται το προηγούμενο για την παραβίαση οποιουδήποτε άρθρου του Συντάγματος κατά βούληση. Κλείνω με μια δέσμευση αλλά συνάμα και υποχρέωση: Μόλις αλλάξουν οι συσχετισμοί, και πιστέψτε με θα αλλάξουν σύντομα, αυτός ο νόμος θα καταργηθεί. Και μια υποχρέωση: Όλοι οι επίορκοι του Συντάγματος θα πρέπει να λογοδοτήσουν» κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης.