Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα, πέραν των άλλων που περιλαμβάνονται, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την παρακολούθηση με βραχιολάκι και για την κοινωφελή εργασία, όπως ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης κατά την σημερινή παρουσίαση ψηφιακής πλατφόρμας. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» έχει τεθεί σε διαβούλευση από τον Νοέμβριο. Προβλέπει μεταξύ άλλων πως τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση. Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η απιστία, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία, ενώ αυτεπάγγελτή θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής.
Σήμερα, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα χρησιμοποιείται πλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας, ανακοίνωσαν πως μέσα από 5 κλικ θα δίνεται η δυνατότητα στους καταδικασθέντες έως δύο χρόνια να μπορούν να εκτίουν μέρος της ποινής τους παρέχοντας κοινωφελή εργασία. Στο περιθώριο της παρουσίασης ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε πως ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα ενισχυθεί με το βραχιολάκι. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ οι περιοριστικοί όροι θα «αντικατασταθούν» από το βραχιολάκι.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ περισσότερες από 1.500 θέσεις απασχόλησης για καταδικασμένους σε ποινές έως 2 χρόνια περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κοινωφελή εργασία. Αυτοί που θα βρίσκουν τις θέσεις εργασίας θα είναι 145 επιμελητές κοινωνικής αρωγής.
Οι καταδικασθέντες θα μπορούν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία σε δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νοσοκομεία, κι έτσι θα μπορούν να ωφελούνται, όπως είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και η Πολιτεία μέσα από την παροχή της εργασίας, αλλά και οι ίδιοι χωρίς να χρειάζεται να εκτίσουν μέρος της ποινής τους.
Γιώργος Φλωρίδης – Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τι θα ισχύσει για την μετατροπή ποινής σε κοινωφελή εργασία
Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία 600 ωρών.
Ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς εξυπηρετεί κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς και η εκτέλεση της ποινής της γίνεται προς όφελος της κοινότητας που υπέστη την εγκληματική προσβολή. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να καταδειχθεί, στον μεν δράστη το κοινωνικά επιβλαβές της πράξης του, στη δε κοινωνία, ότι υπάρχει και άλλη λύση για την καταστολή της παραβατικότητας και την επίτευξη του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής, πιο αποτελεσματική, από τον εγκλεισμό του δράστη στη φυλακή.
Η έναρξη ισχύος της παροχής κοινωφελούς εργασίας θα είναι παράλληλη με την έναρξη της ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.