Συνέντευξη στη Μαρία Σπυριδάκη
Νέους τρόπους οινοποίησης , που θα εξασφαλίζουν ταχύτητα και φυσικό αποτέλεσμα με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, επιδιώκει η οινοποιητική εταιρεία Coenobium ike με έδρα την Χαλκιδική.
Μετά από την παλαίωση κρασιού στον βυθό, με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα ,ο αεικίνητος χημικός Άγγελος Ζαμάνης επενδύει σε μίας νέας μορφής παλαίωση με την βοήθεια πετρωμάτων.
Έχοντας μηδενίσει την απόσταση μεταξύ Κρήτης και Χαλκιδικής , ο κ. Ζαμάνης πιστεύει πως η κρητική γή κρύβει το μυστικό , για την καλύτερη συνταγή κρασιού.
Λίγα λόγια για την εταιρεία Coenobium ike
H εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2024. Αποτελείται από τους, Άγγελο Ζαμάνη, Χημικό, Θωμά Ασλανίδη Ξενοδόχο και George Han επιχειρηματία με δραστηριότητα στην Ιαπωνία. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή premium κρασιών με ιδιαίτερες οινοποιήσεις, όπως η παλαίωση μέσα σε θραύσματα μαρμάρων. Η εταιρεία θέλει να αναδεικνύει τις ελληνικές ποικιλίες και το κρασί που θα παράγεται από αυτές να το εξάγει κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, προβάλλοντας έμμεσα τον τόπο
Τι σημαίνει το σήμα ΑιΩ ;
Το σήμα μας ΑιΩ έχει διττή έννοια. Αρχικά το ΑΩ αναφέρεται στην Αρχή και το Τέλος και είναι μια σύνδεση με το Άγιο Όρος καθώς το αμπέλι που έχουμε , βρίσκεται απέναντι από το ιερό βουνό. Τι “ι”, που υπάρχει ανάμεσα στα δυο γράμματα, αναφέρεται για τον ίδιο λόγο στην ιερότητα. Εάν διαβάσει κάποιος και τα τρία γράμματα ΑιΩ… θα διαβάσει την λέξη αισθάνομαι στα αρχαία…
Ποιες κρητικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού , έχετε επιλέξει να οινοποιήσετε;
Έχουμε ξεκινήσει παράγοντας μαλαγουζιά και σαν στόχο έχουμε να κοινοποιήσουμε στην Κρήτη Βιλάνα και να τον παλαιώσουμε σε φυλλίτη, ένα πέτρωμα της κρητικής γης. Ως χημικός θέλω να παράγω κρασιά με χαρακτήρα, κρασιά που κάποιος όταν τα πίνει θα τα θυμάται, δηλαδή θα θυμάται αυτά και τις στιγμές που συνοδεύουν αυτά τα κρασιά Ο νέος αυτός τρόπος οινοποίησης, που δεν έχει ξανά γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, παλαίωση μέσα σε πετρώματα , όπως είναι θραύσματα μαρμάρου και φιλλίτη θέλουμε να προσδώσει στο κρασί τα ιδιαίτερα γήινα χαρακτηριστικά αυτών των πετρωμάτων. Χαρακτηριστικά του τόπου που παράγεται το κρασί και το σταφύλλι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας! Η γη, ο τόπος μας… να συνεχίσει να επιδρά και στο σταφύλλι και στο κρασί
Τι είναι ο φυλλίτης ;
Φυλλίτης είναι φυλλωτός βράχος που σχηματίζεται σε χαμηλή πίεση και θερμότητα. Ο σχηματισμός φυλλίτη από σχιστόλιθο μεταμορφώνεται περαιτέρω, έτσι ώστε να είναι πολύ λεπτόκοκκος . Αποτελείται κυρίως από μικρά ορυκτά , σαν κόκκοι. Αυτά τα ορυκτά μαρμαρυγίας έχουν ισχυρή παράλληλη ευθυγράμμιση, έτσι ώστε να χωρίζονται εύκολα σε φύλλα ή πλάκες. Επίσης η ευθυγράμμιση των κόκκων μαρμαρυγίας δίνει μια αντανακλαστική λάμψη στον φυλλίτη. Γενικά ο φυλλίτης έχει γκρι, μαύρο ή πρασινωπό χρώμα και συχνά ξεφεύγει από καστανό ή καφέ.
Αυτή είναι η φιλοσοφία μας! Η γη, ο τόπος μας… να συνεχίσει να επιδρά και στο σταφύλλι και στο κρασί.