«Παραλίες γεμάτες από παρανομίες» και «σαν την Χαλκιδική δεν έχει». Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα του πρώτου απολογισμού της λειτουργίας της νέας ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μία εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.
Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε φέτος στις 29 Απριλίου από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και ήδη έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε μόλις έναν μήνα λειτουργίας.
Ποια είναι αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα;
Πρώτον ότι η πλατφόρμα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και τους πολίτες, καθώς ήδη την έχουν κατεβάσει στο κινητό τους 55.000 άτομα.
Δεύτερον ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών, που έφτασαν ήδη τις 6.500. Από αυτές το 90% είναι ανώνυμες, όπως δίνει το δικαίωμα η εφαρμογή και το 10% επώνυμες. Άρα, η τάξη στις παραλίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Τρίτο συμπέρασμα; Η πρωτιά της Χαλκιδικής, καθώς η αγαπημένη περιοχή των Βορειοελλαδιτών και όχι μόνον ,έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τις περισσότερες καταγγελίες! Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτήν την εβδομάδα, από τις 6.500 καταγγελίες οι 753 αφορούν στις παραλίες της Χαλκιδικής, δηλαδή ποσοστό 11,5% επί του συνόλου της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι κάθε 9η καταγγελία που γίνεται είναι για τη Χαλκιδική.
Ποιες άλλες περιοχές καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις;
Η ανατολική Αττική με 652 καταγγελίες, η Πρέβεζα με 620, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 555 και οι Κυκλάδες με 463. Όσο για τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ψηλά βρίσκονται η Πιερία με 108, η Καβάλα με 100 και έπεται η Θεσσαλονίκη με 83, ενώ πολύ πιο κάτω βρίσκονται οι νομοί της Θράκης. Ο Έβρος με 20 καταγγελίες, η Ροδόπη με 7 και η Ξάνθη με 5.
Τα drones
Ενδιαφέρον έχει ακόμη και η επιχείρηση με τα drones που όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική ανάρτηση που έκανε παρουσιάζοντας την εφαρμογή «MyCoast» ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική. Και εκεί από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι στο περίπου το 30% των περιπτώσεων έχουμε παραβάσεις.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή των καταγγελιών. Σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης η νομιμότητα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα. Έπεται ένα ξεσκαρτάρισμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εκεί που υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγγελιών ξεκινούν απροειδοποίητοι έλεγχοι. Αυτό έγινε ήδη στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και την Πρέβεζα, όπου καταγράφηκε ήδη και ένα πρώτο συμμάζεμα των επιχειρήσεων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και ύστερα από τις πρώτες πτήσεις με drones που οι εντατικοί έλεγχοι με κλιμάκια και με drones θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες στη Χαλκιδική, που όπως είπαμε καταγράφει πρωτιές καταγγελιών…
Ο στόχος του «MyCoast»
Το «MyCoast» συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store σύντομα και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες:
* Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
* Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στον χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
* Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.ά.
* Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.
* Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.
Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.
Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορα μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για την δημοπράτηση των παραλιών, την καθιέρωση των «απάτητων παραλιών», τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στη διαχείριση των παραλιών ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, την εισαγωγή αυστηρότερων υποχρεώσεων για όσους μισθώνουν παραλίες, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία και την επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.
Όπως τονίζει συχνά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «η εφαρμογή MyCoast αποτελεί το εργαλείο προκειμένου οι πολίτες να γίνουν σύμμαχοι της πολιτείας στην προσπάθειά μας να μπει τάξη στο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων στους αιγιαλούς και τις παραλίες. Ο καθένας θα μπορεί να εντοπίζει τυχόν παρανομίες και να τις δηλώνει στην εφαρμογή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία της νομιμότητας στις παραχωρηθείσες παραλίες. Με την άμεση εφαρμογή του νόμου 5092/2024 που θεσπίσαμε, βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία, με αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυμένο σύστημα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου. Και το κάνουμε συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την λελογισμένη ανάπτυξη και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες».