Τις ολέθριες και πολύπλευρες συνέπειες που προκαλεί η κατανάλωση ζωικών τροφών ανέδειξε η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, σε εκδήλωση διαλόγου και προβληματισμού με τίτλο «Καλλιεργώντας το μέλλον! Καλές Πρακτικές στην Ευρώπη» την οποία διοργάνωσε η ΜΚΟ «A promise to animals» την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Παραθέτοντας κάποια ιδιαιτέρως ανησυχαστικά στατιστικά για τη μαζική θανάτωση δισεκατομμυρίων ζώων, καθώς και γύρω από τις οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας ζωικών τροφίμων, η κυρία Κούρκουλου-Λάτση, υπό την ιδιότητά της ως ιδρύτριας και προέδρου της ΜΚΟ «A promise to animals» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, 80 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς και 133 δισεκατομμύρια ζώα θαλάσσης θανατώνονται κάθε χρόνο για τη διατροφή. Τα ζώα αυτά είναι συναισθανόμενα όντα, τα οποία εμείς έχουμε μετατρέψει σε άψυχα προϊόντα.
«Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, επιδιώκουμε να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων, τα οποία θα βελτιώσουν τις προοπτικές για μία υγιεινή διατροφή, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και υιοθετεί μια πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα. Όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία που τα αναγνωρίζει ως συναισθανόμενα όντα και αποτάσσεται τη βία και την εκμετάλλευσή τους».
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση εστίασε επίσης στα οφέλη της, κατά βάσιν φυτικής, μεσογειακής διατροφής, τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για το υψηλό περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες και φυτικές τροφές. Η συγκεκριμένη διατροφή συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, όπως τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και άλλα χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας μας, καθώς προωθείται τόσο από τον τομέα της γεωργίας, όσο και από τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση στην εκδήλωση «Καλλιεργώντας το μέλλον! Καλές Πρακτικές στην Ευρώπη»:
«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, η σημερινή εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση προσπαθειών και προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για την προώθηση και την εφαρμογή της παραγωγής και της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων.
Η ΜΚΟ ‘A promise to animals’ έχει ως στόχο την ενημέρωση και τη διάδοση αυτών των προσπαθειών, αλλά και την υλοποίησή τους στη δική μας χώρα.
Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για το υψηλό περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες και φυτικές τροφές. Η συγκεκριμένη διατροφή συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, όπως τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και άλλα χρόνια νοσήματα.
Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας μας, καθώς προωθείται τόσο από τον τομέα της γεωργίας, όσο και από τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε ότι η διατροφή αυτή φθίνει, και αντ’ αυτής υπάρχει μία αύξηση στην κατανάλωση ζωικών τροφών, αλλά και έτοιμου και γρήγορου φαγητού.
Σήμερα, 80 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς και 133 δισεκατομμύρια ζώα θαλάσσης θανατώνονται κάθε χρόνο για τη διατροφή. Τα ζώα αυτά είναι συναισθανόμενα όντα, τα οποία εμείς έχουμε μετατρέψει σε άψυχα προϊόντα.
Πέρα από τα ηθικά ερωτήματα που γεννά η βιομηχανία ζωικών τροφίμων, έχει και τρομακτικές επιπτώσεις, όπως η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, η μόλυνση των υδάτων, η σπατάλη πολύτιμου νερού, η επιβάρυνση του εδάφους και η ερημοποίηση, η χρήση τεράστιων εκτάσεων γης για την καλλιέργεια ζωοτροφών, η υποβάθμιση μεγάλων περιοχών του πλανήτη και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.
Τέλος, έχουν σημειωθεί σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς η κατανάλωση ζωικών προϊόντων έχει συσχετιστεί άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και πολλές μορφές καρκίνου.
Με αφορμή πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και το έργο της κοινωνίας των πολιτών για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού και πιο βιώσιμου διατροφικού συστήματος, βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων.
Μερικές από αυτές τις προσπάθειες θα δούμε σήμερα εδώ. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας που ήδη υπάρχει έτσι ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε και εμείς αντίστοιχες πρακτικές.
Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι η προώθηση της βιωσιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και η καινοτομία στην παραγωγή φυτικών τροφίμων.
Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να πρωτοπορήσει σε αυτό τον τομέα. Έχουμε τη δυναμική, έχουμε έδαφος, έχουμε την πρώτη ύλη και μπορούμε να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κτίσουμε μια πιο ισχυρή παρουσία στο χώρο των φυτικών τροφίμων.
Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, επιδιώκουμε να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων, τα οποία θα βελτιώσουν τις προοπτικές για μία υγιεινή διατροφή, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και υιοθετηθεί μια πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία που τα αναγνωρίζει ως συναισθανόμενα όντα και αποτάσσεται τη βία και την εκμετάλλευσή τους».