Έκδοση “πιστοποιητικών δεξιοτήτων” από τις ίδιες τις επιχειρήσεις εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο του Economist.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “η βασική μας ευθύνη στο Υπουργείο είναι να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα πολύ περισσότερο (σ.σ. στο πεδίο της απόκτησης δεξιοτήτων αλλά και της πιστοποίησης τους), ούτως ώστε να υπάρξει μία συνεργασία με τις επιχειρήσεις”.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως “οι επιχειρήσεις θα δίνουν πιστοποιητικά σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες, προκειμένου στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι να απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα”.
Έλλειμμα δυναμικού στις τεχνικές εργασίες
Ο κος Γεωργιάδης επισήμανε πως “στην Ελλάδα σήμερα οι άνθρωποι (σ.σ. των επιχειρήσεων) δυσκολεύονται να βρουν και απλές τεχνικές εργασίες. Δηλαδή, κάποιος θέλει να ανοίξει εστιατόριο στην Ελλάδα σήμερα. Ανοίγει εστιατόριο, αλλά δυσκολεύεται στη συνέχεια να βρει λαντζέρηδες. Έχουμε μεγάλη έλλειψη λαντζέρηδων στην Ελλάδα. Και πολλοί αποφασίζουν να μην ανοίξουν εστιατόριο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
“Στην Ελλάδα πάντα είχαμε το πρόβλημα να δίνουμε περισσότερη σημασία στα πτυχία, παρά στις τεχνικές δεξιότητες. Για αυτό και είχαμε πάρα πολλούς δικηγόρους και πάρα πολλούς γιατρούς και εξακολουθούμε να έχουμε ακόμα πολύ περισσότερους γιατρούς, δικηγόρους και άλλους απόφοιτους πανεπιστημίων απ’ ότι έχουμε εργάτες”, τόνισε ο ίδιος.
Ο κος Γεωργιάδης τόνισε πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορούν “στον κατασκευαστικό, στον βιομηχανικό, στον αγροτικό, στον τεχνολογικό, ακόμα και στον τουριστικό τομέα”.
Και αυτό την ίδια ώρα που “η Ελλάδα έχει ακόμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο παραπάνω από το 10% επί του παρόντος”.
Ο ίδιος σημείωσε πως η αγορά “του ζητάει την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες διότι δεν μπορούν να βρουν εργάτες και εργαζόμενους”.
Ο Υπ. Εργασίας παραδέχτηκε πως “η μαύρη οικονομία δυστυχώς κυριαρχεί ακόμα στη χώρα μας”, ενώ τόνισε την “έλλειψη προσαρμογής και σύνδεσης μεταξύ των πραγματικών αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των δεξιοτήτων που έχει το εργατικό δυναμικό είναι υπαρκτό”.
Τεράστιοι πόροι από Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ
Χρησιμοποιώντας πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους – παρεμπιπτόντως είχαμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά συγκεντρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για τα επόμενα 7 χρόνια ώστε να επανεκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό μας, δηλαδή να διασφαλίσουμε το ταίριασμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και των ανθρώπων που αναζητούν εργασία ή που θέλουν να αλλάξουν εργασία στην Ελλάδα”. Αυτό “ίσως είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχω αντιμετωπίσει ως υπουργός Εργασίας”, σημείωσε ο κος Γεωργιάδης.
Ο κος Γεωργιάδης τόνισε πως η διαδικασία “upskilling και reskilling” αφορά τόσο σε ανέργους, όσο και σε εργαζόμενους που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλύτερα”.
Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα προγράμματα κατάρτισης, τόνισε πως “κάναμε χρήση voucher προκειμένου να εκπαιδεύσουμε 150.000 ανθρώπους που χρειάζονταν αυτές τις δεξιότητες και έχουμε και προγραμματισμό για επιπλέον χιλιάδες.
Ο υπ. Εργασίας τόνισε πως “με το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσουμε ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως είναι η Google, η Apple και η Microsoft που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν ανθρώπους και να προσφέρουν και πιστοποιητικό ως προς την απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βρούνε πιο εύκολα εργασία στο μέλλον”.