2.188. Αυτός είναι ο «μαγικός» αριθμός των ψήφων που έκανε το Ηράκλειο από “μπλε” να γίνει “πράσινο”. Στο Λασίθι δε, αυτός ο «μαγικός» αριθμός περιορίζεται σε μόλις 849 ψήφους.
Με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό και με δεδομένο ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι αλλαγές που συνδέονται με την Κρήτη, σχετίζονται με το «πρασίνισμα» του νησιού, επιχειρήθηκε μια ουσιαστική ανάλυση σε επίπεδο αριθμών, με τα επιτελεία τελικά να εκτιμούν ότι στην πράξη στην Κρήτη δεν υπήρξε ήττα.
Παρ’ όλα αυτά, οι ψίθυροι παραμένουν πολλοί, ενώ τα αίτια του ανασχηματισμού αναζητούνται στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
«Στις Εθνικές Εκλογές η Κρήτη είχε υποψήφιους “εθνική Ελλάδας” και στις Ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός επέλεξε μεταξύ των 42, από την Κρήτη να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος από το Ηράκλειο, ενώ από το ΠΑΣΟΚ είχαν … 4 Κρητικούς, τον πρόεδρο κι ακόμα 5 – 6 υποψήφιους με ισχυρούς δεσμούς από την Κρήτη», έλεγαν στελέχη μεταξύ τους χαρακτηριστικά.
Σε μια περισσότερο «ήρεμη» πολιτική προσέγγιση, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι ο μεγάλος αριθμός κρητικών υποψήφιων ή και υποψήφιων που έχουν ερείσματα και συγγενικές σχέσεις με την Κρήτη από το ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτός που έδωσε την έξτρα ώθηση για να γίνει … πράσινη η μισή Κρήτη.
Στην πράξη εκτιμούν πως δεν υπάρχει καμία ήττα, αφού επί της ουσίας, η οριακή διαφορά που κατάφερε να πετύχει το ΠΑΣΟΚ σε δύο μόνο εκλογικές περιφέρειες, είναι μια διαφορά που δικαιολογείται απόλυτα, λόγω των … προσωπικών ψήφων που κατάφεραν να λάβουν οι υποψήφιοι στην Κρήτη.
Ειδικά για το Ηράκλειο, οι 14.507 ψήφοι του Γιάννη Κουράκη, αλλά και οι 6.953 ψήφοι του Νίκου Παπανδρέου (ο οποίος έχει και συγγενικές σχέσεις με οικογένεια του Ηρακλείου), εκτιμάται ότι ήταν εκείνοι που έκαναν «πράσινη» την Περιφερειακή Ενότητα. Την ίδια στιγμή εφόσον αναζητηθούν οι απαντήσεις των αριθμών, φαίνεται ότι η … πεντάδα του Ηρακλείου συμπληρώνεται από τους Μιχάλη Αεράκη, Όλγα Μαρκογιαννάκη, Λευτέρη Καρχιμάκη, Μαρία Δαφέρμου, που είναι κρητικοί, αλλά και από τον Γιάννη Μανιάτη, που έχει έντονα φιλικές σχέσεις και δεσμούς με το Ηράκλειο.
Στο Λασίθι αντίστοιχα από το ΠΑΣΟΚ, πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Λευτέρης Καρχιμάκης, συγκεντρώνοντας 8.739, ενώ ακολούθησαν οι Γιάννης Κουράκης, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Αεράκης, Όλγα Μαρκογιαννάκη και Γιάννης Μανιάτης.
Απεναντίας, αν δούμε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην «πράσινη ανατολική Κρήτη» διαπιστώνουμε πως το κόμμα να πήγε πραγματικά περίφημα. Πρώτος σε σταυρούς και πρώτος γενικά, αναδείχθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με 15.404 σταυρούς, ενώ ακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 7.058.
Στο Λασίθι επιπρόσθετα, σχεδόν μαζί σε σταυρούς βρέθηκαν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κερδίζει 3.495 σταυρούς και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη 3.385.
Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στο Ρέθυμνο, με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να είναι επίσης πρώτος των πρώτων με 5.299 σταυρούς και να ακολουθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 2.281 σταυρούς.
Και στο Ρέθυμνο διαπιστώνεται πως από το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν οι … Κρητικοί, αφού, στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Κουράκης, Δαφέρμου, Αεράκης, ενώ ακολουθούν οι πολιτικοί που έχουν φιλικές και συγγενικές σχέσεις με την Κρήτη, δηλαδή οι Παπανδρέου και Μανιάτης.
Ακόμα και στα Χανιά, με πολύ μικρές αποκλίσεις, διαπιστώνεται πως το κρητικό στοιχείο είναι κυρίαρχο.
Πρώτος των πρώτων εκλέχτηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να χάνει την δεύτερη θέση από τον Γιώργο Αυτιά και να βρίσκεται στην τρίτη.
Στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, οι επιλογές, έχουν χρώμα Κρήτης και ειδικά Χανίων αφού στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται οι «Χανιώτες» Αεράκης και Δαφέρμου, ενώ ακολουθούν Παπανδρέου και μετά Κουράκης.
Φαίνεται λοιπόν ότι η Κρήτη ψήφισε με βασικό κριτήριο τα πρόσωπα και με δεύτερο κριτήριο τα κόμματα και τις πολιτικές, οπότε ήταν και αναμενόμενο, λόγω μεγαλύτερου αριθμού τοπικών υποψήφιων, το ΠΑΣΟΚ να κάνει μεγαλύτερο … γκελ.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με την πλειάδα των κρητικών υποψήφιων το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κερδίσει τη δυτική Κρήτη, αλλά μόνο την ανατολική, γεγονός βέβαια που πιστώνεται στο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έδειξε να έχει υψηλά πολιτικά αντανακλαστικά στον τόπο καταγωγής του, αλλά όχι ιδιαίτερα ερείσματα για να κερδίσει όλη την Κρήτη.
Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως, αποκωδικοποιώντας τις εκλογές, αναγνωρίζουν τη συμβολή των προσώπων στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος, αλλά δεν πιστεύουν πως το «πρασίνισμα» της ανατολικής Κρήτης αποτελεί ήττα.