Σύμβαση για τη διαχείριση λυματολάσπης υπογράφεται σήμερα το πρωί στις 11.00 στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείριησης Απορριμμάτων Κρήτης με τη ΔΕΥΑΗ.
Η πρόταση για τη διαχείριση της λυματολάσπης αφορά τις μονάδες των
δήμων Μαλεβυζίου, Φαιστού και Αρχανών Αστερουσίων.
Αναφέρεται ότι η λυματολάσπη, η οποία παράγεται από τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, περιέχει ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, που δεν επιτρέπουν την απροβλημάτιστη χρήση της στη γεωργία.
Υπάρχουν ωστόσο τεχνικές και μέθοδοι, που την καθιστούν ασφαλή και επιτρέπουν την διάθεση της στη γεωργία, προκειμένου να εμπλουτιστεί η αγροτική γη, η οποία με τις εντατικές καλλιέργειες γίνεται φτωχότερη σε θρεπτικά συστατικά και κανονικά θα απαιτούσε λιπάσματα.
Οι σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν επί της ουσίας καταδείξει πως απαιτείται βιολογική επεξεργασία της λυματολάσπης και εν προκειμένω αερόβια κομποστοποίηση, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πλέον συμφέρουσα μέθοδος επεξεργασίας.
Η αερόβια κομποστοποίηση εξασφαλίζει την μεγαλύτερη απομάκρυνση των ξενοβιοτικών ουσιών και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο διαχείρισης της λυματολάσπης.
Μία πρόσφατη περίπτωση πιλοτικής εφαρμογής λυματολάσπης αστικών λυμάτων πραγματοποιήθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Κατερίνης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη λίπανση των καλλιεργειών βαμβακιού.