Έγκαιρες και οργανωμένες παρεμβάσεις, πριν είναι αργά, στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή και τη συμμετοχή Δημάρχων του Νομού Χανίων, Περιφερειακών Συμβούλων Χανίων, μελών της ΠΕΔ Κρήτης, εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Χανίων και του ΟΑΚ, με θέμα: «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία».
Μέσω τηλεδιάσκεψης μετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA International, που έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, Μιλτιάδης Γκουζούρης για τον οποίο ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν κάνει μια εξαιρετική ανάλυση για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία. Έχουν δουλέψει εξαιρετικά ένα σκεπτικό για το πως μπορεί να γίνεται η διαχείριση των νερών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί στο νησί και στην έγκριση περίπου 800.000 ευρώ που είχε αιτηθεί ο ΟΑΚ.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της άρδευσης και των ΤΟΕΒ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πάμε να νοικοκυρέψουμε το χάος, καθώς το καθεστώς λειτουργίας τους είναι από το 1958, με αποτέλεσμα να είναι αναχρονιστικό.
Όπως σημείωσε έχει πολλά χρόνια να ασκηθεί μια οργανωμένη πολιτική άρδευσης. Έχουν γίνει μικρές σοβαρές παρεμβάσεις, είπε, αλλά οργανωμένη πολιτική δεν ασκήθηκε ποτέ. Θέλω να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να πετύχουμε το καλύτερο για την Κρήτη, με ένα Πρωθυπουργό που έχει έγνοια για την Κρήτη, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το «knowhow» που αποκτήσαμε βίαια από τη Θεσσαλία. Θέλω να το αξιοποιήσουμε κι εδώ, όσο είναι καιρός. Γιατί όταν αρχίσουμε να βγάζουμε αλμυρό νερό από τις γεωτρήσεις, τότε θα είναι αργά. Δεν θα έχουμε ζωή. Πάμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή και αυτό απαιτεί υπομονή, είπε ο ΥπΑΑΤ.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μεταξύ άλλων είπε ότι «γίνεται εξαιρετική δουλειά από το ΥΠΑΑΤ και οφείλουμε ευχαριστίες στον Λευτέρη Αυγενάκη. Με την παρουσία τη δική σας να διορθωθούν λάθη και να αποδοθούν στην Κρήτη αυτά που η ίδια συμβάλλει στον Προϋπολογισμό, γιατί είχε αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι κάτι αλλάζει προς όφελος των αγροτών μας, όλων εκείνων που είχαν αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια».Σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης, ο φορέας που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την υπόθεση των υδάτων στην Κρήτη πρέπει να είναι ο ΟΑΚ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς της Κρήτης και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος κατά 40% και για τους αγρότες το κόστος μπορεί να μειωθεί κατά 60%. Έχουν προγραμματιστεί έργα που ξεπερνάνε τα 700 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια τη δική σας μπορούμε να έχουμε κάνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα που χρειάζονται οι αγρότες μας».
Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τους ΤΟΕΒ ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν δήμαρχοι της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του ΟΑΚ, Αριστείδη Παπαδογιάννη ο οποίος είπε ότι λόγω της παλαιότητας των υποδομών το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων από 200.000 ευρώ έχει ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA
Στη δημιουργία ενός σχεδίου που θα λειτουργήσει με στόχο την προστασία των κατοίκων της Κρήτης από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα με τον Daniel που “χτύπησε” τη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολλανδικής HVA Mίλτος Γκουζούρης.
«Έχουμε συγκεντρώσει πολλά στοιχεία, έχουμε λάβει και το σχέδιο από τον ΟΑΚ. Εξετάζουμε αντίστοιχα φαινόμενα με αντίστοιχη ένταση και στην Κρήτη. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μια έγκαιρη ενημέρωση, ένα συνολικό σχέδιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους πρώτα και μετά τις περιουσίες», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Έχουμε φτιάξει ένα υδρολογικό μοντέλο, παίρνουμε ως εικόνα όλο το νησί, το αναλύουμε ως προς τις λεκάνες απορροής του και πάνω σε αυτό κάνουμε διάφορα εικονικά σενάρια», είπε ο Μίλτος Γκουζούρης, ο οποίος ζήτησε από τους Δημάρχους και τους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν μαζί του για να εξετασθούν και να συμπεριληφθούν στη μελέτη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, καθώς, όπως είπε, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής, «μπορεί να υπάρχει ήλιος και να έλθει πλημμύρα».