Ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, μιλά για την αντίθεση του κλάδου στον πενταπλασιασμό του παράβολου για το δικαστικό έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων από εμπλεκόμενες εταιρείες, κάτι που συνήθως ευνοεί τον ισχυρό.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι μια εργοληπτική εταιρεία, πέρα από το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσει στην Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για να προσφύγει δικαστικά εάν για παράδειγμα θεωρεί ότι μια προκήρυξη στηρίζεται σε φωτογραφικούς όρους, θα πρέπει να πληρώσει πέντε φορές προσαυξημένο παράβολο που μπορεί να φτάσει τα 30 χιλιάδες ευρώ.αν μάλιστα τελικά ο δικαστής κρίνει ότι ήταν αβάσιμοι οι όροι της προσφυγής τότε μπορεί να τετραπλασιάσει το παράβολο και να φτάσει μέχρι το εξωφρενικό ποσό των 120.000 ευρώ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο θίγονται περίπου 550 μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες που κάνουν έργα μέχρι 40 εκατ. ευρώ, αλλά και πάνω από 3.500 ιδιωτικές εταιρείες μηχανικών, υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό γίνεται για να βγαίνουν κερδισμένες οι 4 πολύ μεγάλες εταιρείες που συχνά παίρνουν δημόσια έργα με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να μην είναι οικονομικά εύκολο να προσβάλλουν κάποιες προκηρύξεις.
Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν στηρίζονται από το κράτος καθώς τα περισσότερα έργα ενοποιούνται εσκεμμένα για να ανέβει το συνολικό κόστος και να ανατεθούν στις μεγάλες εταιρείες, αφού οι ίδιοι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν. Άλλωστε, όπως τονίζει, οι 4 αυτές εταιρείες (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΟΡ, Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ) έχουν ανεκτέλεστα 20 δισ. ευρώ έργα ενώ οι υπόλοιπες 550 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν μόλις 4 δισ. ευρώ έργα.
Τέλος θέτει ζήτημα ανταγωνισμού αλλά και συνολικού κόστους, λέγοντας πως όταν τα έργα είναι μικρότερα, το κράτος βγαίνει περισσότερο κερδισμένο και φέρνει ως παράδειγμα τα επίπεδα εκπτώσεων στα έργα ενώ κλείνοντας κάνει λόγο για τρομοκράτηση των μικρομεσαίων με την αύξηση του παραβόλου, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τις προσφυγές.