Το συλλαλητήριο των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης θα γίνει κανονικά, αφού δεν κατάφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας να τους επηρεάσει και να τους πείσει να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι σήμερα στις 11 το πρωί, οι Ηρακλειώτες θα αρχίσουν να προσυγκεντρώνονται στο Παγκρήτιο Στάδιο. Από τους άλλους νομούς της Κρήτης οι παραγωγοί θα πάνε κατευθείαν στην Πλατεία Ελευθερίας.
Όπως αναμένεται, ο Σταύρος Αρναουτάκης θα δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει και θα στηρίξει τα αιτήματα τους, προς την κυβέρνηση, ενώ θα δηλώσει ότι και προσωπικά τάσσεται στο πλευρό τους.
Αναβρασμός στις τάξεις των αγροτών
Αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες μια σειρά από συσκέψεις στην Ένωση Ηρακλείου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, για να οργανώσουν όσο γίνεται καλύτερα το σημερινό συλλαλητήριο.
Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τα Χανιά, συνεχίστηκε στο Ρέθυμνο, ενώ χθες είχε μια σειρά από συναντήσεις και επισκέψεις στο Ηράκλειο. Ο Υπουργός θα καταλήξει στο Λασίθι, για αντίστοιχες συναντήσεις σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα.
Στις δηλώσεις του χθες ο υπουργός εξεφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με κινητοποιήσεις, αλλά με διάλογο και σοβαρή συζήτηση. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Πιστεύω στη δημοκρατία των πολιτών και στο δικαίωμά τους να εκφράζουν την αντίδρασή τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να διοργανώνεται ένα συλλαλητήριο χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί νωρίτερα τα αιτήματα. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρό διάλογο, γνώση της πραγματικότητας και διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή».
Συγκεκριμένα σε ερώτηση με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί στο Ηράκλειο, ο υπουργός είπε: «Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να το οργανώνουν, να εκφράζουν τη δική τους αντίδραση, τη δική τους αντίθεση, σε οτιδήποτε μπορεί να αφορά την κυβερνητική πολιτική. Αυτό όμως που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι πώς είναι δυνατόν να οργανώνεται ένα συλλαλητήριο χωρίς νωρίτερα να έχουν γίνει γνωστά τα αιτήματά του αρμοδίως. Και το λέω γιατί -λυπάμαι που θα το πω – μόλις χθες εστάλη στο υπουργείο μια επιστολή με τα θέματα τα οποία αποτελούν το λόγο για τον οποίο γίνεται το συλλαλητήριο. Αλλά σίγουρα δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε στη δημόσια ζωή, προφανώς πρώτα κρινόμαστε από την ίδια την κοινωνία και τους ίδιους τους πολίτες.
Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Νομίζω ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με κλείσιμο δρόμων, ούτε πολύ περισσότερο με πρακτικές οι οποίες μας πάνε κάπου αλλού. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρή συζήτηση, με διάλογο, με γνώση και διάγνωση της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων μας και πολύ περισσότερο με την πρόθεση που πρέπει να έχουμε όλες πλευρές να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι κάτι το οποίο νομίζω το οφείλουμε όλοι μας και στην ίδια την κοινωνία και στους ανθρώπους, τους οποίους απευθυνόμαστε ακόμα και στους ίδιους τους εαυτούς μας».
Αναλυτικότερα, τόσο στα Χανιά και το Ηράκλειο, όσο και στο Ρέθυμνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα μέτρα:
1. Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα
2. Ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
3. Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
4. Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
5.Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
6.Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.
7.Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.
Επίσκεψη στη Σχολή Μεσσαράς
Χθες εξάλλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του Νομού, κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Σηριγονάκης και οι δήμαρχοι Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η λειτουργία της Σχολής είναι συνδεδεμένη με την περιοχή και την αγροτική ανάπτυξη και θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει ξεκινήσει επί υπουργίας Αυγενάκη για αναβάθμιση της Σχολής. Όπως είπε «Η εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να μετατραπεί ο αγρότης σε επιχειρηματία και να παίρνει το καλύτερο αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει και τα προϊόντα του να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Σχολή μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς» και τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να γίνει πιο αποδοτικός ο πρωτογενής τομέας, έχοντας ως στόχο να καταστεί η αγροτική παραγωγή πιο θελκτική για τους νέους, αφού μόνο έτσι μπορούμε να κρατήσουμε την περιφέρεια ζωντανή.
Το υπόμνημα της αγροτιάς
«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025 παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη 15/1/2025, ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», επισημαίνει η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή.
Έτσι, στα αιτήματα διεκδίκησης περιλαμβάνονται:
Για την κτηνοτροφία:
Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
Για την αμπελουργία:
Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
Για την ελαιοκομία:
Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία, στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
Για την αλιεία:
Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
Επιδότηση για Νέους Αλιείς
Για τη μελισσοκομία:
Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
Ελληνοποιήσεις μελιού.
Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ”.