Ο Βασίλης Δαφέρμος, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου, μιλά για την κατάσταση της αγοράς αρτοποιίας ενόψει των εορτών, δίνοντας έμφαση στις αυξήσεις του κόστους παραγωγής και τις επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων για τους καταναλωτές.
Καλεσμένος στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τόνισε πως η αγορά ήταν καλή πριν από την Black Friday, αλλά παρουσίασε μεγάλη υποτονικότητα για περίπου μία εβδομάδα μετά, καθώς οι καταναλωτές κατευθύνθηκαν σε προσφορές μη-ευπαθών προϊόντων και δώρων, σημειώνοντας πως η κίνηση άρχισε να βελτιώνεται την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο.
Για το κόστος παραγωγής επισημαίνει πως η κατάσταση είναι “πολύ δύσκολη” για τους αρτοποιούς καθώς το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε όλες τις πρώτες ύλες, όχι μόνο τα σιτηρά (αλεύρια, λάδια, βούτυρα).
Όπως υποστηρίζει, η τιμή της σοκολάτας διπλασιάστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στις παραγωγικές χώρες ενώ η τιμή του σιταριού σταθεροποιήθηκε, το βούτυρο έχει εκτοξευθεί λόγω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, με τις τιμές χονδρικής να ξεκινούν από 10-12€ και να φτάνουν τα 20€ ανά κιλό για καλής ποιότητας βούτυρο.
Αποτέλεσμα είναι οι αυξήσεις στο κόστος να μετακυλίονται στα τελικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι οι αρτοποιοί προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά μια μικρή αύξηση, περίπου 5%, είναι αναπόφευκτη σε ορισμένα καταστήματα.
Αναφερόμενος σε ενδεικτικές τιμές, υπογραμμίζει πως ένα καλής ποιότητας μελομακάρονο ή κουραμπιές από φούρνο γειτονιάς ξεκινάει περίπου από 13-13,5€ το κιλό, το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι ξεκινά από 10-12€, με τα προϊόντα σοκολάτας να είναι πολύ ακριβότερα ενώ τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες, υποδηλώνουν διαφορετικό προϊόν ή ποιότητα.
Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο και τους καταναλωτές να στηρίξει τους φούρνους και τα εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς.
