Ως «τσιμπουροχρονιά» χαρακτήρισε τη φετινή, ο Ηρακλειώτης κτηνίατρος Πολυχρόνης Νικηφοράκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 και στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη. «Αυτή την εποχή, ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων είναι τα εξωπαράσιτα, δηλαδή οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια.
Ένα πρόβλημα που απασχολεί σαφέστατα όλες τις μεσογειακές χώρες και ειδικά εμάς στην Κρήτη, γιατί χρειάζεται ζέστη, υγρασία. Η εποχή δηλαδή αυτή είναι η εποχή που πολλαπλασιάζονται και χρειάζεται να ανέβουν πάνω στα ζώα για να απομυζήσουν αίμα και να γεννήσουν, να πολλαπλασιαστούν. Οπότε, είναι μια δύσκολη εποχή για τα σκυλιά και τα γατιά, σε ό,τι αφορά τους ψύλλους και τα τσιμπούρια», σύμφωνα με τον Πολυχρόνη Νικηφοράκη.
Ποιες όμως είναι οι λύσεις; «Υπάρχουν πάρα πολύ καλές λύσεις πλέον», όπως είπε ο Ηρακλειώτης κτηνίατρος. «Εγώ συμβουλεύω τον κάθε ιδιοκτήτη να απευθυνθεί στον κτηνίατρο του και να τον συμβουλευτεί. Υπάρχουν αμπούλες. Υπάρχουν χάπια. Και πλέον η κάθε λύση εξαρτάται από το αν το κάθε ζώο για παράδειγμα ζει μέσα στο σπίτι με παιδιά. Αν το ζώο είναι έξω στην αυλή σε χώμα. Αν το ζώο είναι στο τσιμέντο. Είναι τόσο πολλές οι επιλογές προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ικανοποιητικά. Για παράδειγμα, έχουμε έναν σκύλο μες στο σπίτι. Ο σκύλος θα πάρει χάπι. Οπότε το χάπι θα πάει στο αίμα του σκύλου χωρίς να υπάρχει υπόλειμμα φαρμάκου στο δέρμα του. Και το μωρό να ακουμπήσει στον σκύλο, δεν θα πάρει καμία ποσότητα στο δέρμα του. Αυτή όμως η λύση μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αν έχουμε έναν σκύλο 40 κιλά και ζει στο χώμα. Εκεί η λύση μπορεί να είναι ένα περιλαίμιο. Γι’ αυτό σας λέω, λύσεις υπάρχουν πολλές. Το σημαντικό είναι να μπει κάτι στο ζώο, γιατί το πρόβλημα και φέτος είναι τεράστιο στην Κρήτη, σε ψύλλους και τσιμπούρια».
Στο ερώτημα του Χριστόφορου Παπαδάκη αν υπάρχει έξαρση, ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης ήταν κατηγορηματικός: «Φέτος έχουμε πιο πολύ «τσιμπουροχρονιά»! Κάθε χρόνο υπάρχει έξαρση και στους ψύλλους και στα τσιμπούρια. Απλά κάποιες χρονιές λέμε και στα δύο ότι είναι μεγαλύτερη η παρουσία σε ένα από τα δύο. Βέβαια, οι ψύλλοι είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τους ψύλλους τους μεταδίδουν οι αδέσποτες γάτες, τα ποντίκια…Είναι πολύ εύκολη η διασπορά τους στο περιβάλλον. Και φανταστείτε, μπορεί να περάσει μία αδέσποτη γάτα από τον κήπο σας. Κάποιος ψύλλος θα κατέβει κάτω. Κάποιος ψύλλος θα κατέβει κάτω, γιατί έρχονται και γεννάνε στο περιβάλλον. Οπότε ο κήπος σας εκεί που ήταν καθαρός, ξαφνικά κόλλησε δέκα ψύλλους. Και ξαφνικά περνάει και ο σκύλος σας, ανεβαίνει πάνω του ο ψύλλος και έτσι κόλλησε και ο σκύλος σας. Είναι κάτι επικίνδυνο αν το αμελήσουμε. Αν όμως το αντιμετωπίσουμε κανονικά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».
Για το αν χρειάζονται ψεκασμοί στον κήπο μας, ο κτηνίατρος απάντησε: «Αν οι αδέσποτες γάτες περνάνε τη γειτονιά σας, καλό θα ήταν να ψεκάσετε στον κήπο σας με πολύ καλά φάρμακα που έχουν οι γεωπόνοι, για να έχετε ένα καθαρό περιβάλλον»… Κουνούπια – σκνίπες; «Έχουμε και κουνούπια και ειδικά τη σκνίπα που μεταφέρει τη λεϊσμανίαση. Αλλά και εκεί πλέον υπάρχει και το εμβόλιο. Υπάρχουν και αμπούλες που απωθούν τη σκνίπα και έτσι θα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς οι ιδιοκτήτες των μικρών ζώων για να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».