Το Φεστιβάλ Ήχων και Οικολογίας Reveil 12, που διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα Soundcamp Cooperative, επιστρέφει με την 12η έκδοση του, στις 3-4 Μαΐου 2025 με παράλληλες εκδηλώσεις σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Aυστραλία.
Το Σάββατο 03.05.2025, θα παρουσιαστούν στα Χανιά μια σειρά από δράσεις, που θα αποτελέσουν μέρος του Φεστιβάλ Reveil και θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η Δρ. Μαρία-Ευτυχία Παπαδομανωλάκη, ιδρυτικό μέλος της Soundcamp Cooperative, θα περιλαμβάνει: “08:00 – 20:00 Φυλάκιο και Είσοδος
Zωντανή μετάδοση του 24ωρου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Reveil 12
Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να ακούσουν την 12η έκδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος Reveil στο φυλάκιο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει επιμεληθεί η ραδιοφωνική ομάδα του Ράδιο Ένταση 93.5FM στο φυλάκιο του Πάρκου από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ..
Το Reveil μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλη τη γη. Επίσης
Φωτογραφική έκθεση “Πυρκαγιές μέσα από τον φακό του ερευνητή”
Το Leverhulme Centre for Wil Κέντρο Leverhulme για τις Πυρκαγιές, το Περιβάλλον και την Κοινωνία (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή EURECA-PRO, παρουσιάζουν μια σειρά από φωτογραφικές αποτυπώσεις πυρκαγιών από διάφορα σημεία του κόσμου, όπως πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές κατά τη διάρκεια έρευνας πεδίου.
Την έκθεση μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες στην είσοδο του πάρκου και μέσω QR code να μάθουν περισσότερα για τις ιστορίες πίσω από κάθε φωτογραφία.
To Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, η Ομάδα EURECA-PRO TUC του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Κέντρο Leverhulme για τις Πυρκαγιές, το Περιβάλλον και την Κοινωνία (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για την πολύτιμη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου.
14:00 – 20:00 Moυσείο
14:00 – 15:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “ΑSHES” του Γιάννη Μαθιουδάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “ASHES” που ξεχώρισε σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μαθιουδάκη.
15:00 – 16:30 Εκπαιδευτική δράση από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης “Πυρκαγιές, Κλιματική Αλλαγή και Βιωσιμότητα: Ένα πολύπλοκο παζλ”
Ερευνητές του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πολυτεχνείου Κρήτης (climate.tuc) θα παρουσιαστούν βασικές πληροφορίες για τις πυρκαγιές και μαζί με τους συμμετέχοντες θα κάνουν ένα περίπατο στο Πάρκο για να μάθουν με βιωματικό τρόπο να αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη χλωρίδας και να τα συσχετίζουν με τις πυρκαγιές. Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις τους μέσα από διαδραστικά quiz και οι καλύτεροι θα κερδίσουν μικρά δώρα.
16:30 – 17:00 Εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης “Πυρκαγιές μέσα από τον φακό του ερευνητή”
Μέλη από το Leverhulme Centre for Wildfires, Environment and Society και την ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (EURECA-PRO) του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιάσουν και θα εγκαινιάσουν την φωτογραφική έκθεση στην είσοδο του Πάρκου με τίτλο “Πυρκαγιές μέσα από τον φακό του ερευνητή”.
17:30 – 19:00 Εικαστική Έκθεση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Το Μουσείο του Πάρκου και οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μεταμορφωθεί μέσα από την φαντασία και την μαγική και ευαίσθητη ματιά μιας ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών που εργάστηκε στο Πάρκο με σκοπό να ανακαλύψει την βιοποικιλότητα του, να μελετήσει την εποχικότητά του και να το αγκαλιάσει αισθαντικά. Μια σειρά από κατασκευές, γλυπτά, φωτογραφικές και εικαστικές αναδομήσεις του Πάρκου συνυπάρχουν συμβιωτικά με το περιβάλλον και την ιστορία του, δημιουργώντας μια εφήμερη περιπλάνηση των μαθητών μέσα στο χώρο και τον χρόνο του Πάρκου.
19:00 – 20:00 Moυσική Παράσταση του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο “Μικρή Πράσινη Θάλασσα”
Ο κύκλος έργων και δράσεων της εικαστικής έκθεσης “Μικρή Πράσινη Θάλασσα” ολοκληρώνεται με μια μουσική παράσταση, όπου οι μαθητές μέσα από στίχους, μελωδίες και ήχους, ανασυνθέτουν και ξετυλίγουν για μια τελευταία φορά το νήμα της εφηβικής τους περιπλάνησης στο Πάρκο”.
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων (περιοχή ΣΟΔΥ, πίσω από τους Τάφους των Βενιζέλων). Ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εκτείνεται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων με ελιές, πεύκα, φυσική βλάστηση του Ακρωτηρίου και καλλιεργούμενα φυτά.
Μικρά ζώα και πολλά πουλιά εμφανίζονται όλες τις ώρες της ημέρας (υπάρχει πλήρης κατάλογος των φυτικών ειδών και των ζώων στην ιστοσελίδα του Πάρκου). Δημιουργήθηκε το 1994 από τον τότε Πρύτανη του Πολυτεχνείου Ομ. Καθηγητή Γιάννη Φίλη, ο οποίος το σχεδίασε και το ανέπτυξε με τη μερική στήριξη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Pancretan Association of America) και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2004.