Μαθητές από 13 σχολεία απ’ όλη την Κρήτη παρακολούθησαν σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, την όπερα «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».
Ειδικότερα, μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών Χανίων, το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου, το Γενικό Λύκειο Τυμπακίου, το Γενικό Λύκειο Βιάννου, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Μαλίων, το 13ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και το Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά της όπερας και να παρακολουθήσουν αποσπάσματα μίας από τις κορυφαίες και δημοφιλέστερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου που παρουσιάστηκε αρχικά στην Κροατική Εθνική Λυρική Σκηνή της Ριέκα.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ, Μύρων Μιχαηλίδης, μίλησε στους μαθητές για το αριστούργημα του μουσικού βερισμού, αναφέρθηκε στον συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι και περιέγραψε στους μαθητές την ιστορία, ενώ όλοι οι συντελεστές της παραγωγής καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, Γεωργία Μηλάκη, δήλωσε ότι η συμμετοχή 800 μαθητών από σχολεία της Κρήτης σε αυτήν την εμπειρία αποδεικνύει ότι η τέχνη δεν έχει όρια και ότι η νέα γενιά μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό την κλασική μουσική και το θέατρο.
«Μέσα από δράσεις σαν τη σημερινή, η όπερα γίνεται κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, αλλά και ως άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στη δύναμη της τέχνης να εμπνέει και να μεταμορφώνει, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, τους εκπαιδευτικούς και, φυσικά, τους μαθητές, που αγκάλιασαν αυτήν την ευκαιρία», σημείωσε η κ. Μηλάκη.
Η δράση, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης, αναδεικνύει τη σημασία της μουσικής και του θεάτρου ως μέσων διαπαιδαγώγησης και ενδυνάμωσης των νέων.
Η συμμετοχή των μαθητών στην παράσταση αποτέλεσε μία ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα από την οποία βίωσαν τα διαχρονικά μηνύματα της όπερας και ανακάλυψαν τη δύναμη της ζωντανής καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ο πρόεδρος της «ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ», Κωνσταντίνος Βαρβεράκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μία διαδικασία που ανοίγει για τα παιδιά ένα μεγάλο παράθυρο στην τέχνη και πιο συγκεκριμένα την όπερα».
Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. Η όπερα είναι σε σκηνοθεσία του Μάριν Μπλάζεβιτς, με καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου και τη Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.