Στην κορυφή του λόφου Παπούρα, 494μ. βορειοδυτικά του Καστελίου και του υπό κατασκευή αεροδρομίου, οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως ένα μνημειώδες αρχιτεκτονικό σύνολο μοναδικό για την μινωική αρχαιολογία. Το κυκλικό μνημείο, με διάμετρο περίπου 48μ. και έκταση 1800τμ., αποτελείται από 8 επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους, χτισμένους σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα.
Στο κέντρο του μνημείου δεσπόζει ένα κυκλικό κτίσμα (ζώνη Α) διαμέτρου 15μ., με περίτεχνη κατασκευή και εσωτερικό χώρο διαιρεμένο σε 4 τεταρτημόρια. Η ζώνη Α περιβάλλεται από μια δεύτερη ζώνη (ζώνη Β), πλάτους 6,9μ., όπου ακτινωτοί τοίχοι διαμορφώνουν μικρότερους χώρους. Η ανασκαφή αποκαλύπτει μια δαιδαλώδη διάταξη, με τους χώρους να συνδέονται μέσω στενών ανοιγμάτων. Δύο πιθανές κύριες είσοδοι εντοπίστηκαν στη νοτιοδυτική και βορειοδυτική πλευρά.
Η χρονολόγηση του μνημείου υποδεικνύει κύρια χρήση μεταξύ 2000 και 1700 π.Χ., πιθανότατα στην αρχή της παλαιοανακτορικής περιόδου (ΜΜΙ-ΙΙ). Η παρουσία νεοανακτορικής κεραμεικής στο στρώμα καταστροφής μαρτυρά χρήση και κατά την περίοδο των νέων ανακτόρων.
Η ανακάλυψη πυροδότησε σύσκεψη στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάο. Η κα. Μενδώνη τόνισε την επιτακτική ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών για την πλήρη κατανόηση και διαφύλαξη του μοναδικού αυτού μνημείου. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την ομαλή συνέχιση του έργου του αεροδρομίου, με την υλοποίηση νέας μελέτης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την επανατοποθέτηση του ραντάρ.
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ύψιστης σημασίας εύρημα για την αρχαιολογία της Κρήτης, ρίχνοντας φως σε μια άγνωστη μέχρι πρότινος πτυχή του μινωικού πολιτισμού. Η ευαισθητοποίηση και η άμεση δράση των αρμόδιων φορέων για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την ισορροπημένη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης.
Με την ολοκλήρωση και της αυτοψίας η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν λύσεις, ώστε το ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα του μνημείου και το ίδιο να προστατευθεί απολύτως. Έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Ολοκληρώσαμε μια ευρεία σύσκεψη με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους -την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων από πλευράς ΥΠΠΟ, και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, την Πολιτική Αεροπορία και τον ανάδοχο- και διενεργήσαμε κοινή αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο. Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του μνημείου, αυτού του μοναδικού ευρήματος. Όλοι κατανοούμε την σημασία και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο γίνεται στο Καστέλι. Το έργο του νέου αεροδρομίου μπορεί να προχωρήσει και οι αρχαιότητες να προστατευθούν, όπως πρέπει».