Η Αντιγόνη Ανδρεάκη βάζει το θέμα του συντονισμού των μεταναστευτικών ροών στον Δήμο Ηρακλειου, στην Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.
Το θέμα συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθεί στην Ειδική Συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νότια Κρήτη και η Γαύδος αποτελεί πλέον νέα πύλη εισόδου μεταναστών.
Σύμφωνα με την εισήγηση της, “Από την αρχή του 2024 έως και την 11 Φεβρουαρίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από στεριά και θάλασσα συνολικά 5.032 άτομα εκ των οποίων τα 577 έχουν αποβιβαστεί στις νότιες ακτές της Κρήτης και στη Γαύδο, ήτοι το 10,8%. Το 2023 είχαν όλα το έτος καταγραφεί 21 περιστατικά με 798 μετανάστες και από την αρχή του 2024 11 περιστατικά με 634 μετανάστες.
Οι μετανάστες που φτάνουν με αυξητικό ρυθμό στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου φιλοξενούνται προσωρινά (μέχρι την προώθηση τους στην Αθήνα) απο τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που με δαπάνες και μέριμνα του αναλαμβάνει την σίτιση και την παροχή συνθηκών υγιεινής στην αίθουσα λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου και πλέον στον πρώην σταθμό του ΚΤΕΛ στην παραλιακή λεωφόρο.
Το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκε στην δημόσια συζήτηση ο προβληματισμός για τον σχεδιασμό της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών στο Ηράκλειο καθώς δεν υπάρχει κανένα οδικός χάρτης που να δίδει σαφής οδηγίες .
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου με δική του βούληση και χωρίς ειδικό πρωτόκολλο έως σήμερα καλύπτει το κενό σχεδιασμού εν μέσω διαμαρτυριών για την παράτυπη χρήση της αίθουσας λιμενεργατών όσο διαρκεί η προσωρινή φιλοξενία κάτω συχνά απο αντίξοες συνθήκες . Πλέον το ανάλογο συμβαίνει στο πρώην κτίριο του ΚΤΕΛ Ηρακλειου , σε ένα πολυσύχναστο σημείο , κοντά σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καλοκαιρινούς μήνες . Είναι θέμα χρόνου το ζήτημα της προσωρινής φιλοξενίας να βρεθεί στο προσκήνιο εκ νέου καθώς εως σημερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου για την επίλυση του .
Ο Δήμος Ηρακλείου:
* Μπορεί και πρέπει να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας αλλά και ο ρυθμιστης αυτού του κενού , φέρνοντας σε επαφή τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης , την Περιφέρεια Κρήτης , το Λιμενικό Σώμα και τις κοινωνικές υπηρεσίες ωστέ απο κοινού να σχεδιαστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις .
* Να αναζητηθεί και να οριοθετηθεί ο χώρος που θα φιλοξενεί προσωρινά τους μετανάστες συ συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς
* Να εξασφαλίσει απο το Υπουργείο Μετανάστευσης κονδύλια που θα απαιτηθούν να δαπανηθουν για τις ανάγκες της φιλοξενίας Οι πληροφορίες πως χιλιάδες ακόμη αναμένουν να αναχωρήσουν απο τα παράλια της Λιβύης με προορισμό την Κρήτη επιτείνει την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και σχεδιασμού ωστέ αποφευχθούν καταστάσεις που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν εν μέσω και της νέας τουριστικής περιόδου .