Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δυο νέοι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Οι δύο διαγωνισμοί εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες, σχεδόν ένα μήνα μετά την επισημοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δυο περιοχές από τις εταιρείες Helleniq Energy και Chevron.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλ. Σδούκου, με την οποία επελέγη το είδος της σύμβασης και προσδιορίστηκαν γεωγραφικά οι θαλάσσιες περιοχές Α2 και “Νότια της Πελοποννήσου” για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με την απόφαση, επελέγη ως είδος σύμβασης η “Σύμβαση Μίσθωσης” ενώ στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν και οι δύο χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των δύο περιοχών.
Στο διάστημα των 90 ημερών που θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προσφορών θα μπορέσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εκτός από τις δύο εταιρείες που υπέβαλαν το αρχικό αίτημα και άλλοι ενδεχόμενοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Μόλις παρέλθει η προθεσμία, η ΕΔΕΥΕΠ θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα προχωρήσει στην επιλογή της προσφοράς η οποία κρίνεται ως η πλέον συμφέρουσα για το Δημόσιο κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους και με βάση τα κριτήρια της πρόσκλησης.
Στα σημεία συναγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνεται το προσφερόμενο από́ τους ενδιαφερομένους μίσθωμα, προκειμένου για σύμβαση μίσθωσης ή το προσφερόμενο στον εργοδότη μερίδιο επί των παραχθησομένων υδρογονανθράκων, προκειμένου για σύμβαση διανομής της παραγωγής, αντάλλαγμα υπογραφής της σύμβασης (signature bonus), καθώς και αντάλλαγμα παραγωγής (production bonus). Στη διακήρυξη μπορεί́ να προβλέπεται επίσης η καταβολή́ κατά́ το στάδιο των ερευνών και εκμετάλλευσης ετήσιας αποζημίωσης η οποία καθορίζεται ανά́ στρέμμα (surface fees).
Με τη σύμβαση της μίσθωσης ο ανάδοχος όπως προβλέπει ο νόμος, αναλαμβάνει την υποχρέωση μελέτης και εκτέλεσης της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και έχει το αντίστοιχο αποκλειστικό δικαίωμα.
Η διάρκεια του σταδίου ερευνών προσδιορίζεται στη σύμβαση και δεν μπορεί να υπερβεί τα 8 έτη για τις θαλάσσιες περιοχές.
Όσον αφορά στην περιοχή Νότια Πελοπόννησος που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την αμερικανική Chevron πρόκειται για μια έκταση 11000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα μετά τα δύο οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ExxonMobil με την Helleniq Energy, τα οποία έχουν έκταση 20000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα.
Η αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει αγοράσει το σύνολο των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εκδήλωσε ανεπίσημα το ενδιαφέρον της εδώ και μερικούς μήνες. Μεταξύ άλλων η Chevron απέκτησε και τα σεισμικά δεδομένα της PGS από τις έρευνες που έγιναν το 2012, τα οποία και αξιολογήθηκαν προκειμένου να προχωρήσει στην επισημοποίηση του ενδιαφέροντός της προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα μηνύματα των Αμερικανών
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε την περασμένη εβδομάδα επαφές τόσο με την αμερικανική Chevron όσο και με την επίσης αμερικανική ExxonMobil στην Αίγυπτο στο περιθώριο πετρελαϊκής έκθεσης στο Κάιρο. Στο πλαίσιο των επαφών, καταγράφηκε το έντονο ενδιαφέρον της Chevron για το νέο διαγωνισμό, ενώ από πλευράς ExxonMobil δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση ως προς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η απόφαση για τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης να ληφθεί εντός του 2025 και αφού προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση παράσχει όλες εκείνες τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία της επένδυσης.
Πηγή: capital.gr