Στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ECOMOBILITY-FREEMOBILITY-ECO 2 MOBILITY 2024-2025 κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου και του Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου για την βιώσιμη κινητικότητα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μαζί με τους Αντιδημάρχους Παιδείας Αντώνη Περισυνάκη και Εθελοντισμού Φιλαρέτη Δαφέρμου-Χρονάκη στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το πρωί της Πέμπτης 10/4.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων, παρουσίασαν ιδέες και πρακτικές προτάσεις με στόχο την ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή των παιδιών στη δράση, και τα ενθάρρυνε να διαμορφώσουν μόνα τους την εικόνα για την πόλη καθώς και να εξετάζουν με κριτική ματιά τα στερεότυπα που υπάρχουν: «Έχει μεγάλη σημασία αυτό το οποίο κάνετε εδώ και μέσα από αυτή τη δράση διαμορφώνετε απόψεις. Είναι στο χέρι όλων μας αυτό που κάνετε να έχει και πρακτικές επιπτώσεις. Εμείς δεν τα έχουμε κάνει καλά τα πράγματα στις πόλεις της Ελλάδας και στο Ηράκλειο. Το ζήτημα δεν είναι να πει κανείς ποιος φταίει σε βάθος χρόνου γιατί οι πόλεις μας δεν περπατιούνται, γιατί το κυκλοφοριακό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα, και αν ισχύει αυτό. Σας ενθαρρύνω να σχηματίσετε μια εικόνα της κατάστασης παίρνοντας τα στοιχεία από τους ειδικούς και τα δεδομένα από το πεδίο αλλά πρέπει να έχετε τη δική σας άποψη για την πόλη. Και το λέω γιατί υπάρχουν πολλά στερεότυπα για την πόλη τα οποία τα αναπαράγουμε και θα πρέπει και να τα δούμε με ένα κριτικό βλέμμα. Για παράδειγμα όπως συζητούσαμε χθες με τα παιδιά του 8ου Γυμνασίου. Η στάθμευση στην πόλη είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Είναι; Με ερωτηματικό. Είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα; Και αν είναι, για ποιο λόγο το νιώθουμε έτσι;».
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας και της ανεμπόδιστης μετακίνησης καθώς και στις υφιστάμενες δυσκολίες για την εξασφάλιση τους: «Το ζήτημα μας είναι να υπάρχει η πρόσβαση και η ecomobility που συζητάμε να πάρει και άλλα χαρακτηριστικά. Να μπορούμε να περπατήσουμε, να μπορούμε να πάμε με το ποδήλατο και με το καροτσάκι διασχίζοντας τη διαδρομή απρόσκοπτα. Δεν το έχουμε αυτό στο Ηράκλειο. Επίσης αν δεν αποκτήσουμε δημόσια μέσα μεταφοράς όπως πρέπει να είναι, μάλλον δεν θα βρούμε τη λύση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε υπόψη μας μια πραγματικότητα η οποία αντιστέκεται γιατί είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε και αναπτύχθηκε το Ηράκλειο αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αλλά το Ηράκλειο εμφανίζει πιο έντονο το χαρακτηριστικό της άναρχης δόμησης σε πολλές γειτονιές και περιοχές που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν εκτός σχεδίου πόλης. Και στη συνέχεια αυτές θα πρέπει να μετατραπούν σε αστικές βιώσιμες περιοχές και αυτό είναι δύσκολο και έχει κάποια όρια. Καλό είναι όλα αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας». Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας για χαρακτηριστικά σημεία και περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα για το χώρο του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, τα Ενετικά Τείχη και τον ΒΟΑΚ, ο Αλέξης Καλοκαιρινός είπε στα παιδιά ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα αναπτυχθούν, αποτελεί σταθερό αντικείμενο διεκδίκησης για τη Δημοτική Αρχή.
Την εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ecocity, συντόνισε η συγκοινωνιολόγος Μαρία Σίττι και χαιρέτησε η εκπρόσωπος του οργανισμού Χριστιάννα Πειρασμάκη. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης Γιάννης Αναστασάκης και η αξιωματικός του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου Χαρά Βιδάκη. Από το 8ο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές Γαβριέλα Χαιντεράνι, Νίκος Αρβανιτάκης, Μαρία Σολογιάννη, Αμαλία Τιτάκη, Ελένη Μυτιληναίου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ουρανίας Σφακιανάκη και Γιώργου Λαγουδιανάκη, της συντονίστριας Στέλλας Πιταροκοίλη και της Διευθύντριας Χαράς Κυριακάκη. Από το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχαν οι μαθητές Γιάννης Κρητικόπουλος, Αθανασία Τζερεμέ, Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Εμμανουήλ Κονιός, Κατερίνα Ροβίθη, Παύλος Τσουμπλέκας, Αλέξανδρος Μπεκιράι και Γιώργος Στρατάκης υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ελένης Τζιβάρα, Δήμητρας Χανιωτάκη, Καλλιόπης Παπαδούλη, Μαρίας Παπαδάκη και Θεοδώρας Αυχούδια, της συντονίστριας Καλλιόπης Σεληνιωτάκη και του Διευθυντή Σωτήρη Μανίκα.
Σημειώνεται ότι, φέτος το πρόγραμμα ecomobility υλοποιείται σε 42 σχολεία από 37 πόλεις της Ελλάδας με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας.