«Δυστυχώς, 4 χρόνια μετά και συνεχίζει διαρκώς το τέρας της ακρίβειας» αναφέρει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 το μέλος της Διοίκησης του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΕ κ. Τάσος Ξενάκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ξενάκης, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, να εξανεμίζει τους μισθούς, κι αυτό έχει φέρει τους εργαζόμενους σε μια κατάσταση εξαθλίωσης.
«Η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ και έτσι οι κοινωνικές ομάδες που είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε τα μόνιμα θύματα τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τονίζει:
«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,3% του πληθυσμού της χώρας μας, που αυτό μεταφράζεται σε 2.622.000 άνθρωποι, 742.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Εδώ να πούμε ότι έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό και μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. Αλλά με τους ρυθμούς που εξακολουθούμε να κινούμαστε μέχρι τώρα, θα περάσουμε και τη Βουλγαρία! Πώς έχει οριστεί αυτός ο δείκτης για το όριο της φτώχειας; Μιλάμε για εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ αυτή τη στιγμή. Αλλά τα εισοδήματα αυτά, το επόμενο διάστημα, θα αγγίξουν και εισοδήματα πάνω από 12, 14 και 15.000 ευρώ. Γι αυτό λέμε ότι μακροπρόθεσμα το όριο της φτώχειας θα αυξάνεται».
Ο κ. Ξενάκης τονίζει πως βλέπουμε ακόμα ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ το 90% των εργαζομένων, έχει μειώσει την κατανάλωση σε πάρα πολλά είδη διατροφής, το 65% αυτών των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του, το 25% ότι εργάζεται παραπάνω απ΄ το κανονικό του ωράριο και το το 48% δεν αμοίβεται γι’ αυτό.
«Τα στοιχεία δεν είναι και ό,τι καλύτερο» σημειώνει και προσθέτει:
«Οι οιωνοί που έχουμε για το επόμενο διάστημα, δυστυχώς δεν είναι οι καλύτεροι. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, το επόμενο διάστημα. Όταν όμως και ο ΕΦΚΑ μας λέει ότι 640.000 εργαζόμενοι – δηλαδή 1 στους 4 – αμείβονται και συνεχίζουν να αμοίβονται με 430 ευρώ, μεικτά. 346 καθαρά. Παρά τις αυξήσεις αυτές που έχουν μπει. Γιατί δυστυχώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού, εξατμίζεται».
Ο κ. Ξενάκης αναφέρει επίσης ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά κενά στον εργασιακό τομέα, τα οποία δεν καλύπτονται. Άρα φαίνεται ότι υπάρχουν θέσεις και για πλήρη απασχόληση.
«Εμείς αυτά τα στοιχεία που έχουμε, είναι στοιχεία τεκμηριωμένα» ισχυρίζεται και προσθέτει:
«Το πρόβλημα είναι, ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω, για ποιον λόγο δεν εργάζονται; Μήπως εδώ τίθεται ένα θέμα πολύ μεγαλύτερο που έχει να κάνει με τις αυξήσεις των μισθών; Και λέμε ότι υπάρχουν ελλείψεις παντού. Ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν, γιατί όταν ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει, βρίσκει την εύκολη λύση. Δυστυχώς, έχουν μάθει και περιμένουν τις συντάξεις, είτε των γονιών τους. Είτε των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Με αυτές τις συντάξεις ζουν. Και δεν ζουν με αξιοπρέπεια. Εννοείται ότι δεν υπάρχει αξιοπρέπεια».
Σε σχέση με τη διατροφική κρίση ο κ. Ξενάκης αναφέρει:
«Εδώ έχουμε πάρα πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με όλα αυτά τα υποκατάστατα. Σαν πρώτη λύση είχαν βρει τις εκπτώσεις. Είχαν βρει τις προσφορές. Τα είδη εττικέτας. Γιατί τα επώνυμα ήταν πολύ ακριβά και δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Αλλά υπήρξε μια τεράστια αύξηση σε αυτά τα προϊόντα. Έπιασαν τιμές πολύ υψηλές. Αλλά στη συνέχεια άρχισε ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας. Έτσι, κατέφυγαν στα υποκατάστατα. Τα οποία όμως, εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία”.
Οι κυβερνώντες πρέπει να βάλουν το χέρι στην καρδιά. Να υπάρχουν πραγματικές αυξήσεις μισθών. Που έτσι να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των νοικοκυριών».
Σε σχέση με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ αναφέρει:
«Εμείς αυτό που προτείνουμε ως ΓΣΕΕ είναι πάνω από τα 900 ευρώ, ο κατώτατος. Τουλάχιστον για αρχή. Γιατί όταν βγαίνει η ΓΣΒΕΕ αυτή τη στιγμή ικαι οι βιομήχανοι και λένε ότι ο μισθός που πληρωνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι δεν φτάνει και τελειώνει στις 19 μέρες, για τις άλλες 11 δεν φτάνει και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Πώς θα αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι βασικές ανάγκες; Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι βιομήχανοι.
Η ακρίβεια έχει και επεκτάσεις. Έχει και στην Υγεία. Έχει στα ενοίκια. Έχει σε όλους τους τομείς. Έχει στην Παιδεία. Αυτή τη στιγμή ο ένας μισθός φεύγει μόνο για να καλύψουμε τα έξοδα των παιδιών μας. Όλα αυτά. Εμείς λοιπόν έχουμε πει από την αρχή και φωνάζουμε όπως εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως η Ισπανία.Η Πορτογαλία. Που εφάρμοσαν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Τιμαριθμοποίηση όλων των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις αυτών των μισθών και των εισοδημάτων, να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
Και κάτι άλλο που φωνάζουμε στα καύσιμα, που βλέπουμε ότι η τιμή στη βενζίνη έχει καθιερωθεί γύρω εκεί στα 2 ευρώ. Δυστυχώς, φωνάζουμε όλοι. ΓΣΕΕ, συνδικάτα, σωματεία. Να υπάρχει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων».