Στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18/12 στο Επιμελητήριο παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου με συγκίνηση, μίλησε – και με την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού – για την πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής, τονίζοντας ότι τιμούν τον τόπο μας. Συνδέοντάς την δε και με τη λειτουργία του ΠαΓΝΗ, τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και ότι ο Δήμος θα είναι στο πλευρό τους. Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε: «Τέσσερα χρόνια μετά από τον εορτασμό των 40 χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερχόμαστε να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια και της Ιατρικής Σχολής η οποία είναι σχεδόν συνομήλικη με το Πανεπιστήμιό μας αλλά παραμένει νέα, σε ένα νέο Πανεπιστήμιο, που ωστόσο περνά σε μια φάση ωριμότητας. Και νομίζω με τις καλύτερες εσωτερικές συνθήκες. Η πορεία που έχει διαγράψει η Ιατρική όπως και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι μια πορεία η οποία τιμά την Ελληνική εκπαίδευση. Τιμά τον τόπο μας και τιμά και την Κρήτη που υποδέχτηκε το Πανεπιστήμιο με τόσο μεγάλη θέρμη αλλά και τόσο μεγάλη διεκδίκηση, μέχρι αυτό να ιδρυθεί, να στεριώσει και να αποδώσει. Είναι προφανές ότι η Ιατρική σχολή, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ιδιαίτερα αυτό που ήθελα να τονίσω, είναι ότι μιλάμε για την Ιατρική Σχολή ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου που συνιστά ένα δίπολο με ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, το ΠαΓΝΗ. Άρα λοιπόν, έχουμε Δημόσιο Πανεπιστήμιο, έχουμε Δημόσιο Νοσοκομείο, αυτά έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα πάρα πολύ στον Ελληνικό λαό, έχουν αποδώσει στην Ελληνική κοινωνία και πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Δύο μεγάλα Δημόσια Ιδρύματα τα οποία για όσους από εμάς υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη Δημόσια Υγεία, είναι δύο φάροι οι οποίοι δικαιολογούν κάθε προσπάθεια να τα διαφυλάξουμε και να τα υποστηρίξουμε σε εποχές που δοκιμάζονται. Και αυτό νομίζω ότι αφορά ιδιαίτερα την Δημόσια υγεία. Θα πρέπει λοιπόν να σταθούμε μαζί. Ο Δήμος προφανώς είναι και θα παραμείνει στο πλευρό τους για οτιδήποτε χρειαστεί για την Δημόσια εκπαίδευση, για το καλό της κοινωνίας.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θυμήθηκε στιγμές και από την δική του γνωριμία μέσα στο Πανεπιστημιακό περιβάλλον με σημαντικούς ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής όπως την αείμνηστη Πρύτανη Χριστίνα Σπυράκη: «Στην Κρήτη νιώθουμε πόσο σημαντικό είναι το Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή. Σε όσους ίσως δεν το ξέρουν, η Κρήτη διεκδίκησε, και πάρα πολύ, το Πανεπιστήμιο, έπρεπε να το αποκτήσει, και φάνηκε ότι όντως ήταν σωστό. Βρίσκομαι εδώ με την φυσική μου ιδιότητα αλλά δεν μπορώ να μην ανατρέξω στο παρελθόν που με έφερε τελικά εδώ, σε μία κάπως ιδιότυπη στροφή. Και να θυμηθώ για παράδειγμα την πρώτη μου παρουσίαση στη Σύγκλητο, τότε που η Ιατρική δεν ήταν Σχολή, ήταν Τμήμα, με ανθρώπους που είχα την τύχη να γνωρίσω, αυτό το εξαιρετικό δυναμικό της Ιατρικής Σχολής. Όπως η Χριστίνα Σπυράκη. Όσοι τη γνωρίσατε ως άνθρωπο, κερδίσατε. Η Χριστίνα Σπυράκη, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης Ελληνικού Πανεπιστημίου και στη συνέχεια Υφυπουργός Υγείας πρόωρα χαμένη… Είναι πολλοί άνθρωποι που είχα την τύχη να γνωρίσω από το περιβάλλον αυτό, το αγαθό περιβάλλον της Ιατρικής Σχολής. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ τον Τάσο Φιλαλήθη… Αλλά δεν είμαστε εδώ προφανώς για να θυμηθούμε όσους έχουν «φύγει», αλλά και αυτούς θα τους θυμηθούμε σαν να είναι κοντά μας, νομίζω είναι κοντά μας».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε και για τη συνεργασία Δήμου Ηρακλείου – Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και για την σπουδαιότητα της δομής του Πανεπιστημίου για την Κρήτη, τονίζοντας: «Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες με το Δήμο Ηρακλείου, είναι προφανές ότι είναι σημειακές, όπως αυτή που αναπτύσσουμε με τον Παναγιώτη Σημαντηράκη και την Καρδιολογική Κλινική για την ενημέρωση των πολιτών. Αλλά κυρίως, πρέπει να είναι δομικές και στρατηγικές συνέργειες. Θέλω λοιπόν να εκφράσω και από εδώ την διάθεση του Δήμου Ηρακλείου να συμβαδίσει και να υποστηρίξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή η οποία γιορτάζει σήμερα. Και αν το καλοσκεφτούμε, ίσως το Πανεπιστήμιο να είναι η πιο σημαντική υποδομή από πολλές απόψεις που απέκτησε η Κρήτη στις πολλές τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στα τελευταία 40 χρόνια. Και βέβαια, στο τόσο μεγάλο απόκτημα που πάνω απ’ όλα είναι ανθρώπινη επένδυση, προφανώς και η καρδιά είναι η Ιατρική Σχολή».