Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών στο Ηράκλειο, όπως τονίζει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Μαρία Γιαμπουλάκη και Χριστόφορο Παπαδάκη, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Οπωροπωλών κ. Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Χαλκιαδάκης, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Ντομάτα α’ ποιότητας: 1,5 ευρώ το κιλό.
- Αγγούρι θερμοκηπίου: 2 ευρώ το κιλό.
- Αγγουράκι Κνωσσού: 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.
- Πιπεριές: 2 ευρώ το κιλό.
- Μελιτζάνες: 2 ευρώ το κιλό.
- Κολοκύθια θερμοκηπίου: 1 ευρώ το κιλό.
- Κολοκύθια υπαίθρια: 2 ευρώ το κιλό.
- Φασόλια: 3 ευρώ το κιλό.
- Σπανάκι: από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.
- Παντζάρια: 1 ευρώ το κιλό.
- Πατάτα ντόπια: από 1 έως 1,30 ευρώ το κιλό.
- Πορτοκάλι: 1,20 ευρώ το κιλό.
- Καρπούζι: από 1,20 έως 1,5 ευρώ το κιλό.
- Πεπόνι: από 1,5 ευρώ έως 2 ευρώ το κιλό.
- Κεράσια: από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό.
- Ροδάκινα: 2,5 ευρώ το κιλό.
- Νεκταρίνια: 2,5 ευρώ το κιλό.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χαλκιαδάκης σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια αύξηση στις τιμές του παραγωγού κατά 10%.
«Ο κόσμος ξέρει ποια είναι η ποιότητα. Ξέρει πάρα πολλά πράγματα με βάση την ποιότητα των προϊόντων» επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης και προσθέτει:
«Τα λεφτά που δεν έχει τον αναγκάζουν να μην ψωνίζει. Δηλαδή, ξέρω κι εγώ ποιο είναι και το ποιοτικό φρούτο και το ποιοτικό κρέας. Αλλά ο καταναλωτής πάει στη β’ κατηγορία γιατί δεν έχει χρήματα να θρέψει τα παιδιά του. Ως προς τα οπωροκηπευτικά είναι πολύ ακριβά για τους καταναλωτές. Η ακρίβεια έχει να κάνει με το τι λεφτά έχεις στην τσέπη σου. Αν ο συνταξιούχος σήμερα από 700 και 800 ευρώ έπαιρνε 1.500 ευρώ σύνταξη, δεν θα ήταν ακριβή η ντομάτα. Δεν θα ήταν ακριβό το κεράσι. Στο μεταξύ από τον παραγωγό ως το ράφι, παίζονται πολλά παιχνίδια. Και από την άλλη, για τον αγρότη, αν συγκρίνουμε τα τελευταία χρόνια, πόσο έπαιρνε το πετρέλαιο, τα εφόδια κ.λπ και βάλουμε και την κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, οι μόνοι χαμένοι είναι ο καταναλωτής και ο αγρότης».